Evenimentul Zilei > International > Situație alarmantă în Republica Moldova. Reputat medic epidemiolog, răpus de coronavirus
Situație alarmantă în Republica Moldova. Reputat medic epidemiolog, răpus de coronavirus

Situație alarmantă în Republica Moldova. Reputat medic epidemiolog, răpus de coronavirus

Epidemiologul Nicolae Gorcinschi din Republica Moldova a murit, după ce s-a infectat cu coronavirus. Acesta era şeful secției de Epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca.

Nicolae Gorcinschi avea 78 de ani, iar pe 14 octombrie a pierdut lupta cu coronavirusul. În Republica Moldova s-au înregistrat până în prezent 42 de decese din rândul cadrelor medicale răpuse de noul coronavirus, informează romaniatv.net.

„Cu profund regret, colectivul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică exprimă sincere condoleanțe și compasiune familiei și prietenilor, în legătură cu trecerea în neființă, la 13 octombrie 2020, a Dlui Nicolae Gorcinschi, medic epidemiolog, șef Secție epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca, din cauza infecției COVID-19‘, se arată în mesajul publicat de reprezentanții ANSP.

„Dl Nicolae Gorcinschi a activat cu devotament și profesionalism în calitate de șef al secției de epidemiologie din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca. MSMPS exprimă sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate și colectivului CSP Soroca. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a transmis și Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Medicul Nicolae Gorcinschi s-a născut pe 4 septembrie 1942 în Soroca, iar în 1972 a absolvit Facultatea de Medicină din Chișinău. Până în ultima clipă a vieții medicul Nicolae Gorcinchi a fost recunoscut drept un mare epidemiolog luptând pentru combaterea și profilaxia bolilor transmisibile.

Din anul 2013 a deținut categoria superioară de calificare în calitate de medic epidemiolog. Activitatea profesională a Dlui Nicolae Gorcinschi a fost apreciată pe parcurs cu diplome și distincții din partea Ministerului Sănătății, Consiliului Raional Soroca și a Primăriei orașului Soroca.

Coronavirus: Situația din Republica Moldova

Alte 652 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate joi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 este de import, și anume din Ucraina, scrie newsmaker.md.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 65076 cazuri. Total teste efectuate – 2779, dintre care primar – 2477.

Totodată, alți 16 moldoveni au fost răpuși de coronavirus iar alte 465 persoane au fost tratate și externate. În total, 46 010 persoane au fost tratate  de COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:  834– stare gravă (dintre care 39 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1476 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:  834– stare gravă (dintre care 39 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1476 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Alte 465 persoane au fost tratate și externate. În total, 46 010 persoane au fost tratate  de COVID-19.