Evenimentul Zilei > International > Isteria Covid-19.Tone de dezinfectant aruncate din avioane asupra comunităților de romi
Isteria Covid-19.Tone de dezinfectant aruncate din avioane asupra comunităților de romi

Isteria Covid-19.Tone de dezinfectant aruncate din avioane asupra comunităților de romi

Activiștii pentru drepturile omului au reclamat la forurilor de la Bruxelles că mai multe state europene au pornit o adevărată prigoană împotriva comunităților de romi.

Recent, câteva comunități de romi din Bulgaria au fost stropite cu dezinfectant de avioane folosite în agricultură pentru a împrăștia insecticide, în contextul în care numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut în această țară.

De asemenea, în câteva state din Europa Centrală și de Est, poliția a făcut uz de forță împotriva romilor, aplicarea măsurilor de combatere a pandemiei fiind, după părerea lor, folosite drept pretext pentru abuzuri.

Romilor le este frică să vorbească de teama unor represalii

Experții spun că astfel de cazuri de discriminare rareori îi determină pe europeni să protesteze. La rândul lor, membrii minorității au rezerve în a vorbi deschis despre ceea ce li se întâmplă, de teama unor represalii. De asemenea, AP arată că măsurile stricte folosite împotriva romilor vin în contextul în care nu a fost înregistrat un număr mare de cazuri în rândul acestor comunități.

Şi nu doar în Bulgaria s-au luat măsuri dure împotriva comunităţilor de romi. În Slovacia, în satele locuite de acestea minorităţi testele Covid au fost făcute de armată.

Multe state europene nu au o evidență a cazurilor de coronavirus în rândul romilor, însă oficialii din Slovacia au anunțat la sfârșitul verii că ar fi fost 179 de cazuri în districtele locuite de romi, la o populație de 500.00 de locuitori.

Și în Ocident romii sunt stigmatizați

În mai, doi activiști ONU au cerut guvernului bulgar, printr-o scrisoare deschisă, să suspende acțiunile poliției în cartierele locuite de romi și să înceteze cu incitarea la ură, după ce liderul unui partid naționalist a descris comunitățile de romi ca fiind „focare de infecție”.

Un primar din nordul Moldovei a lansat şi el acuzaţii la adresa romilor, acuzându-i că răspândesc noul coronavirus, în timp ce un oficial ucrainean din Ivano-Frankivst a dat ordin poliției să evacuzeze romii din oraș.

Astfel de cazuri au fost înregistrate atât în Europa Centrală și de Est, cât și în Occident. Primarul unui oraș din apropierea Parisului a făcut apel la cetățeni să alerteze autoritățile franceze imediat ce văd o „caravană”, referindu-se, desigur, la romi, potrivit theguardian.com .