Evenimentul ZileiInternationalScandal URIAȘ în Siria după ce SUA au DESCHIS FOCUL! Acuzați că și-ar fi OMORÂT ALIAȚII

Scandal URIAȘ în Siria după ce SUA au DESCHIS FOCUL! Acuzați că și-ar fi OMORÂT ALIAȚII

Scandal URIAȘ în Siria după ce SUA au DESCHIS FOCUL! Acuzați că și-ar fi OMORÂT ALIAȚII
Scandal uriaș cu SUA în centrul atenției. „Unităţile de mobilizare populară” (Al-Hashd al-Shaabi), susţinător crucial al armatei irakiene în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), au acuzat forţele americane că au ucis 22 dintre membrii săi în lovituri aeriene asupra zonei de est a Siriei, în apropiere de Irak, informează luni AFP.

„Avioanele americane au tras două rachete teleghidate asupra unei poziţii permanente a unităţilor Al-Hashd al-Shaabi de-a lungul frontierei cu Siria, ucigând 22 de combatanţi şi rănind alţi 12”, se spune într-un comunicat al Al-Hashd.

Gruparea precizează că această poziţie se află „la 700 de metri în interiorul teritoriului sirian” şi că ea şi-a desfăşurat efectivele în unele locuri de pe teritoriul sirian „din cauza caracterului deşertic al zonei şi în scopuri militare, pentru a împiedica infiltrările teroriştilor în Irak” şi „cu ştiinţa guvernului sirian”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mass-media de stat siriene au atribuit aceste lovituri coaliţiei internaţionale conduse de SUA, afirmaţie care a fost totuşi dezminţită de o sursă din cadrul acestei forţe antijihadiste.

Al-Hashd al-Shaabi aminteşte în textul său că efectivele sale au fost desfăşurate de autorităţile de la Bagdad de-a lungul frontierei permiabile cu Siria după ce Irakul a proclamat, în decembrie, victoria sa asupra SI.

Hezbollahul irakian, apropiat Iranului, s-a raliat după înfiinţarea sa, în 2014, la Al-Hashd al-Shaabi, coaliţie plasată sub autoritatea premierului irakian. Al-Hashd al-Shaabi a anunţat că a declanşat o anchetă asupra acestui incident, ale cărei rezultate vor fi comunicate premierului.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că peste 50 de combatanţi susţinători ai regimului de la Damasc, dintre care majoritatea irakieni, au fost ucişi în aceste lovituri nocturne împotriva poziţiilor acestui regim. Este vorba de cel mai grav bilanţ pentru forţele pro-Assad din ultimele luni, potrivit acestei organizaţii non-guvernamentale, ce dispune de o vastă reţea de surse de informaţie pe întreg teritoriul Siriei.

 

 


Accesează: