Evenimentul Zilei > International > Siria, replică dură la declarațiile lui Trump despre eliminarea lui al-Assad: „Metode teroriste”
Siria, replică dură la declarațiile lui Trump despre eliminarea lui al-Assad: „Metode teroriste”

Siria, replică dură la declarațiile lui Trump despre eliminarea lui al-Assad: „Metode teroriste”

Responsabilii sirieni au calificat SUA drept un stat huligan și infractor, ca replică la declarațiile președintelui Donald Trump care a afirmat că a luat în considerare posibilitatea asasinării lui Bashar al-Assad.

Reprezentanții Ministerului de Extrerne sirian au reacționat, miercuri, la declarațiile președintelui american Donald Trump, afirmând că un asemenea comportament, eliminarea liderului Bashar al-Assad, este caracteristic organizațiilor teroriste.

„Declaraţiile şefului administraţiei americane arată clar nivelul practicilor politice nesăbuite” ale SUA, au declarat responsabili din cadrul Ministerului de Externe sirian, citați de agenţia de presă locală Sana.

Potrivit acestora, confirmă că administrația americană este un stat care folosește metode teroriste, precum asasinatul.

„Mărturisirea lui (Donald – n. red.) Trump confirmă că administraţia americană reprezintă un stat huligan şi infractor, care foloseşte aceleaşi metode ca organizaţiile teroriste, cu ucideri şi lichidări”, au adăugat reprezentanții autorităților siriene.

Siria a reacţionat miercuri după ce preşedintele american Donald Trump a mărturisit, cu o zi înainte, că a luat în calcul „eliminarea” fizică a liderului sirian Bashar al-Assad. Președintele Donald Trump a declarat, marți, la postul de televiziune Fox News că acest scenariu a fost vehiculat în anul 2017. Potrivit spuselor președintelui SUA, cel care s-a opus la vremea respectivă unei astfel de acțiuni a fost șeful Pentagonului, Jim Mattis.

Trump a declarat că ar fi „preferat să-l elimine” pe Bashar Al-Assad și a dat asigurări că el „a vegheat ca acest lucru să fie planificat”, după atacul chimic din aprilie 2017, atribuit regimului sirian.

„Mattis nu a dorit să o facă. Mattis era un general foarte supraapreciat şi m-am despărţit de el”, a adăugat preşedintele american în interviul acordat Fox News.

Pe de altă parte, trebuie precizat că în luna septembrie a anului 2018, același Donald Trump a afirmat contrariul, spunând că nu a discutat niciodată cu şeful Pentagonului despre o eventuală asasinare a preşedintelui sirian Al-Assad.

Conflictul din Siria, care s-a declanşat după represiunea manifestaţiilor prodemocraţie s-a complicat cu anii, implicând mai multe puteri străine şi grupări armate. Războiul s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate până în prezent.

Datorită sprijinului militar al Rusiei şi Iranului, aliaţii săi fideli, regimul sirian controlează în prezent peste două treimi din teritoriul ţării, după numeroase victorii împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: