Anunțul urmează să fie făcut de președintele Statelor Unite, Donald Trump, conform presei americane. Transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi permite bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului. Acest tratament este folosit de mai mult timp în unitățile medicale din Statele Unite, chiar dacă nu a fost autorizat oficial.

Într-un mesaj postat pe Twitter în care anunța intenția președintelui Donald Trump de a susține o conferință de presă, purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kayleigh McEnany, a afirmat că şeful statului va anunţa un „avans terapeutic major”.

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat deja transfuzia de plasmă de la persoanele vindecate de coronavirus, dar în anumite condiţii, în cadrul testelor clinice sau pentru bolnavii aflaţi într-o situaţie disperată.

De altfel, chiar dacă tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, eficienţa sa exactă este încă dezbătută şi, în plus, prezintă riscul apariției unor efecte secundare şi a transmiterii unor agenţi infecţioşi.

„Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi”, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.

Potrivit spuselor sale, tratamentul cu plasmă ar fi mult mai eficient dacă ar fi administrat încă de la apariția primelor semne ale bolii. Or, susține medicul Len Horovitz, în prezent, acest lucru nu se întâmplă.

Potrivit cotidianului Washington Post, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente.

În ultimele trei săptămâni, numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut în mod semnificativ. Dupa vârfuri de peste 70.000 de cazuri pe zi, în luna iulie, SUA au inregistrat un număr de 43.000 de infectări, joi. Și numărul de cazuri spitalizate s-a redus destul de mult, cu 30%, comparativ cu perioada critică, în vreme ce numărul de decese stabilizat la o mie pe zi, a început să scadă.

Specialiștii în epidemiologie susțin, însă, că populația trebuie să respecte și pe mai departe măsurile de protecție sanitară până când epidemia va fi pusă cu adevărat sub control.

România se întoarce la starea de urgență? Băsescu știe ceva!

Statele Unite continuă testele nucleare