Evenimentul Zilei > Social > Singapore primeşte vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech. În România au fost confuzii
Singapore primeşte vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech. În România au fost confuzii

Singapore primeşte vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech. În România au fost confuzii

Autorităţile sanitare din Singapore au anunţat că vor primi curând vaccinuri Comirnaty împotriva Covid-19 şi pentru a preveni confuziile legate de acest nume, au subliniat că este vorba despre acelaşi vaccin produs de Pfizer-BioNTech.

Republica Singapore crește rezervele de vaccinuri împotriva Covid-19 pentru a vaccina cât mai mulți oameni. Într-o declarație lansată miercuri, Ministerul Sănătății (MS) a declarat că vaccinurile care vor sosi sunt aceleași care sunt produse Pfizer-BioNTech, doar că au altă denumire.

Probabil că autorităţile sanitare din orașul-stat insular și totodată cea mai mică țară din Asia de Sud-Est au învăţat din experienţele altora. Spre exemplu, în România au fost multe confuzii legate de Comirnaty şi Pfizer-BioNTech.

Amintim că în aprilie, reprezentanţii Centrului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV) s-au referit la această situaţie. „Doamnă, eu nu vreau Comirnaty. Eu vreau Pfizer. Așa m-am programat pe platformă, la Pfizer”, spunea o persoană care venise să se vaccineze şi care a văzut o fiolă pe care scria Comirnaty, nu Pfizer, aşa cum se aştepta.

Pfizer, BioNTech și Comirnaty reprezintă acelaşi vaccin

La acea vreme au fost mai multe persoane induse în eroare de Comirnaty, numele oficial al vaccinului produs de Pfizer-Biontech. „De unde apare confuzia aceasta despre Pfizer, BioNTech și Comirnaty? De la ambalajul dozei. Primele doze au venit cu etichetă de PfizerBioNTech, apoi unele doze au venit cu o etichetă pe care este scris doar BioNTech, iar acum pe doze sunt etichete Comirnaty”, a fost reacţia CNCAV.

Aceeaşi instituţie a subliniat că există o explicaţie foarte simplă: Pfizer/BioNTech este producătorul vaccinului împotriva COVID-19, iar Comirnaty este denumirea vaccinului. Revenind la Ministerul Sănătăţii din Singapore, trebuie spus că reprezentanţii acestuia au transmis populaţiei mesaje care să elimine orice confuzie.

Sursa citată a comunicat că vaccinurile Comirnaty sunt de fapt aceleaşi vaccinuri folosite deja în programul naţional de vaccinare şi care sunt produse de Pfizer-Biontech. De asemenea, pentru a elimina orice dubiu, s-a transmis că între Comirnaty şi Pfizer nu există procese diferite de fabricare și nici specificații diferite ale produsului finit. Singura diferență este legată doar de etichetă.

Fiecare unitate de producţie are etichete diferite

La diferenţa de pe etichetă s-a ajuns pentru că vaccinul Pfizer-BioNTech utilizat în Singapore este fabricat în diferite locuri din Europa și este etichetat în conformitate cu aprobarea de reglementare existentă pe diferite piețe. În evidența MS din Singapore, dozele care sosesc vor fi înregistrate cu eticheta Pfizer-BioNTech / Comirnaty.

Moderna este celălalt vaccin mARN (acid ribonucleic mesager) utilizat în prezent în Singapore și aprobat de Autoritatea pentru Științe ale Sănătății (HSA). Vaccinul Sinovac rămâne neînregistrat aici și nu este autorizat de HSA pentru utilizare în conformitate cu ruta de acces special pandemic, dar poate fi administrat la 24 de clinici private.

Singapore își propune ca jumătate dintre locuitorii săi să fie complet vaccinați până în august și cel puțin 75% până în octombrie. Sâmbătă trecută, mai mult de jumătate din populație a primit cel puțin o doză de vaccinuri împotriva Covid-19. Aproximativ 36% dintre singaporezi au fost vaccinaţi cu schema completă de două doze, conform straitstimes.com.