Evenimentul Zilei > Justitie > Sentință: Șase ani de pușcărie pentru polițiștii de frontieră care ajutau contrabandiștii de țigări la Naidăș
Sentință: Șase ani de pușcărie pentru polițiștii de frontieră care ajutau contrabandiștii de țigări la Naidăș

Sentință: Șase ani de pușcărie pentru polițiștii de frontieră care ajutau contrabandiștii de țigări la Naidăș

Șase ani de pușcărie au de executat polițiștii de frontieră corupți din Naidăș, Caraș-Severin. Acestora li s-a imputat că au lăsat să intre în țară un microbuz ticsit cu țigări de contrabandă în valoare de aproape 1 milion de lei. A fost una din probele concrete în dosar. În realitate, prin PTF Naidăș au trecut și continuă să treacă în continuare țigări de contrabandă care se regăsesc pe piața neagră din vestul țării.

Polițiștii de frontieră Rija Grigoraș Tămaș, Ion Daniel Toc și Laurian Crecană, au fost găsiți vinovați că au sprijinit un cetățean sârb să introducă în România un microbuz plin cu țigări de contrabandă. Asta s-a întâmplat la câțiva ani distanță de la momentul celebru în care polițiști și vameși au fost duși la audieri cu elicopterul, la București, iar în final au primit pedepse care nu le privau libertatea. Rija, Toc și Crecană au preluat ”afacerea” de la colegii lor, și crezând că vor scăpa de  pedepse, în caz căî vor fi prinși, au continuat să favorizeze contrabandiștii. ei au fost tirmiși în judecată în primăvara anului trecut.

Inițial, Tribunalul Caraș-Severin l-a condamnat, în primă instanță, pe polițistul de frontieră Rija Grigoraș Tămaș la trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă. Aceeași pedeapsă au primit-o și Ion Daniel Toc și Laurian Crecană, ambii găsiți vinovați pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și complicitate la contrabandă. Instanța a dispus confiscarea a celor 1.660.000 ţigarete de contrabandă. S-a pus sechestru pe bunurile lui Crecană: două terenuri, din Caransebeş și Văliug, o casă din Ezeriş, un apartament din Reşiţa și două autoturisme, Fiat Diablo și VW Passat; dar și asupra apartamentului din Oraviţa al inculpatului Toc.

Instanța a admis și acţiunea civilă formulată de Direcţia Regională Vamală, inculpaţii fiind obligați, în solidar, la plata sumei de 954.562 lei, prejudiciul adus bugetului statului.

Sentința a fost atacată cu apel, atât de către inculpați, cât și de către procurorii anticorupție.

Curtea de Apel Timișoara a respins, ieri,  ca nefondate apelurile inculpaților și l-a admis pe cel al DNA. În concluzie, sentința pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin a fost desființată. La rejudecare, Rija Grigoraș Tămaș, Laurian Crecană și Daniel Toc au fost condamnați la câte șase ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la contrabandă în formă agravantă și abuz în serviciu. (Sursa foto: Banatul Azi)