Senatul american, vot de blam pentru procurorul general

Senatul american, vot de blam pentru procurorul general

Senatul american a decis sa acorde in iunie un vot de neincredere, o rezolutie fara caracter coercitiv, procurorului general al Statelor Unite, Alberto Gonzales,  informeaza Reuters.

Votul de neincredere al Congresului, la care s-a apelat extrem de rar, a fost stabilit pentru luna iunie.

Desi procurorul general este numit in functie de presedinte, senatorii care vor demisia lui Gonzales spera ca situatia creata de vot sa ii sa schimbe viziunea liderului de la Casa Alba.

Cinci republicani s-au raliat cererilor democratilor pentru demisia lui Gonzales, in timp ce altii au pus sub semnul intrebarii capacitatea sa de a-si indeplini functia actuala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gonzales, unul dintre cei mai apropiati aliati ai presedintelui George W. Bush, a fost supus unor presiuni din cauza rolului sau in demiterea mai multor procurori federali.

Democratii si o parte dintre republicani i-au cerut demisia, insa Bush a continuat sa il apere. Presedintele l-a sprijinit pe Gonzales intr-o conferinta de presa la Casa Alba, cand si-a exprimat increderea pe care o are in procurorul general.

"Am incredere in Al Gonzales", a declarat Bush intr-o conferinta. "Daca ar fi fost nereguli in cadrul Departamentului de Justitie, s-ar fi ocupat de ele", a adaugat el. Presedintele a descris audierile Congresului in cazul lui Gonzales ca fiind un "mare teatru politic".