Semnul de circulație care dă bătăi de cap șoferilor. Ce înseamnă şi ce amendă primești

Semnul de circulație care dă bătăi de cap șoferilor. Ce înseamnă şi ce amendă primești Semne de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt total interzise. Acest semnul de circulație dă bătăi de cap majoritatea șoferilor.

Semnul de circulație se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părţi cu cel puțin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto nu au voie să facă anumite manevre. În schimb, depășirea pe acest drum este permisă.

Codul Rutier, reglementări

În Codul Rutier sunt reglementate mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere, pe care toţi şoferii participanţi la trafic trebuie să le cunoască. Printre semnele de avertizare sunt:

 • De avertizare,
 • De interzicere sau restricție,
 • De prioritate,
 • De obligare,
 • De informare,
 • De orientare,
 • De informare turistică,
 • Panouri adiționale,
 • Indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată,
 • Indicatoare kilometrice,
 • Mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor,
 • Indicatoare rutiere temporare.

Semnul de circulație de mai jos arată că urmează un drum îngust

De asemenea, semnul atenționează șoferul că trebuie să încetinească și să aibă grijă la mașinile din trafic. Este recomandat să îți verifici traiectoria înainte de a pleca de acasă și să încerci să alegi cel mai sigur traseu pe care îl ai în vizor până la destinație

Ne puteți urmări și pe Google News

 

 

Se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe ambele parti cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto poate preventiv sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Depasirea este permisa.

În Codul Rutier, indicatorul „Drum îngustat pe ambele părți” se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise.

Şoferii care conduc cu viteză pe un drum îngustat, și nu numai, trebuie să știe că pot fi sancționați cu 2-3 puncte de penalizare și o amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei.

Un alt semn de circulație care pune în dificultate șoferii

Un indicator introdus recent în Codul Rutier este o necunoscută pentru majoritatea șoferilor. El arată că staționarea mașinilor este alternativă. Este montat pe sectoarele de drum public în care oprirea mașinilor nu este permisă în zilele impare, iar interdicția încetează la primul colț de intersecție, pe sensul de deplasare.

Acest indicator poate fi amplasat împreună cu panori adiționale, care arată începutul zonei de acțiune a indicatorului, confirmarea zonei de acțiune, dar și sfârșitul acesteia, ori săgeți având aceeași semnificație.

Similar acestui indicator este și cel care interzice staționarea în zilele pare. Acesta este marcat cu două linii. La fel ca în cazul indicatorului de staționare în zile impare, și acesta își încetează acțiunea la cel mai apropiat colț al intersecției.