Evenimentul Zilei > Actualitate > Șeful secției ATI, în stare de șoc. Scene apocaliptice văzute în salonul care s-a făcut scrum
Șeful secției ATI, în stare de șoc. Scene apocaliptice văzute în salonul care s-a făcut scrum

Șeful secției ATI, în stare de șoc. Scene apocaliptice văzute în salonul care s-a făcut scrum

Ajuns la scurt timp după izbucnirea incendiului, șeful secției ATI a fost uluit să vadă distrugerile făcute de flăcări.

Medicul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, a povestit, în această seară, cum a aflat de incendiul devastator care a ucis 10 persoane. La început, timp de câteva momente, doctorul nu a putut să creadă ce informațiile pe care le-a primit pot să fie adevărate.

„La 18.53 m-a sunat o asistentă. I-am răspuns. În acelaşi timp m-a sunat managerul. M-a întrebat dacă e adevărat. Mi s-a părut, iniţial, că n-are cum să fie adevărat. Din câte îmi amintesc, era ceva de genul „Arde un salon, doctorul Denciu este ars”. Mi-a spus că e haos. Am plecat spre spital, am găsit sirene, pompieri, zgomot.

De la intrarea în secţie, funingine, apă, fum până în salon. Evacuaseră deja pacienţii din salonul respectiv. Am intrat în salonul celălalt, unde erau pacienţii viabili. Primul pacient a plecat în momentul în care am intrat eu în UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe) . Voiam să văd exact care este situaţia”, a povestit Liviu Ungureanu pentru Antena 3.

„Colegul nostru primise niște calmante. Era conștient”

Ajuns la fața locului, a rămas șocat de ceea ce a văzut. „Cred că am ajuns după 12 – 15 minute de la apel. Nu era timp atunci de întrebări. Doctorul Borş transporta pacienţi. Avea faţa neagră, privirea îngrozită. Primul salon era intact. Holul era – v-am spus – negru. Iar în salonul celălalt nu se vedea nimic.

Am coborât în UPU cu pacienţii, acolo se aflau şi cadrele medicale afectate cel mai serios, colegul nostru, Cătălin Denciu, despre care am înţeles că a încercat să stingă incendiul. Ne-am împărţit, am chemat oameni de acasă, au venit şase medici. Colegul nostru primise nişte calmante. Era conştient.

Răspundea la întrebări, a fost transportat pentru investigaţii la CT (computer tomograf). Când a revenit, într-un moment mai calm, l-am mai întrebat. Pe asistentă am insistat un pic mai mult, ea mi-a povestit succesiunea”, a mai afirmat șeful secției ATI.

„A ieșit, nu mai putea respira”

Un coleg i-a povestit lui Liviu Ungureanu cum a văzut că aerul arde, din cauza oxigenului. „De la un micuţ aparat , un injectomat, costumul ei şi de acolo patul respectiv, monitorul şi întreg salonul (s-au aprins) după o mică, mare explozie – nu se ştie exact. Sigur, era mult oxigen în atmosferă, deoarece folosim ca primă etapă terapie cu oxigen cu flux înalt.

Mi-a spus colegul că a văzut cum arde aerul. După aceea nu s-a mai văzut nimic. El a intrat primul cu extinctorul, a stat câteva secunde la primele paturi, a ieşit, nu mai putea respira. După aceea a intrat un asistent de la blocul operator. Au intrat pe rând, s-au folosit patru extinctoare. Toată lumea era echipată cu echipament cu care focul interacţionează foarte uşor”, a povestit medicul.