Evenimentul Zilei > Actualitate > Dr. Denciu, erou până la capăt! Evz a aflat ce s-a întâmplat în secția ATI de la Piatra Neamț
Dr. Denciu, erou până la capăt! Evz a aflat ce s-a întâmplat în secția ATI de la Piatra Neamț

Dr. Denciu, erou până la capăt! Evz a aflat ce s-a întâmplat în secția ATI de la Piatra Neamț

Medicul ATI, dr. Cătălin Denciu, care se afla de gardă sâmbătă, când a izbucnit un incendiu violent în secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, a fost un erou desăvârșit. Nu doar în această situație. Evz a aflat ce s-a întâmplat în salonul mistuit de flăcări.

Dr. Denciu este tată a doi copii, căsătorit cu un medic ginecolog. Acum este ars pe mai bine de jumătate din suprafața corpului deoarece a încercat să salveze oameni din foc, gest pentru care merită toată admirația. Și-a riscat viața ca să salveze cât mai mulți dintre pacienții intubați pe care flăcările i-ar fi înghițit fără milă.

Duminică dimineață, un avion medical l-a transportat pe dr. Cătălin Denciu în Belgia, la spitalul militar, după ce lumea medicală și inclusiv nume mari din lumea politică au făcut apeluri publice ca acest salvator să primească șansa de a fi tratat corespunzător, într-o unitate medicală de specialitate.

Colegii lui medici îl portretizează în continuare ca fiind un om excepțional. Aceștia au comentat în cercurile lor private acțiunile doctorului Cătălin Denciu „din ziua blestemată”.

„Erau doi medici de gardă și două asistente. Toți au încercat să ajute. Dr. Denciu se afla în salonul alăturat când s-a produs incendiul. A intrat să scoată oamenii afară, combinezonul i-a luat foc, i s-a lipit de piele, așa ne-au povestit colegii care au intervenit.”, povestește un medic.
„Secția era doar de pacienți COVID, și el a avut COVID, a donat de două ori plasmă din câte știu”, a comentat un coleg din lumea medicală, care preferă să-și păstreze anonimatul. O altă sursă din spital ne-a spus că asistenta medicală l-a ajutat pe doctor când i s-a aprins costumul pe el. „L-a udat cu apă de la baie când costumul i-a luat foc”, a spus sursa citată.

Conform declarației lui Lucian Micu, managerul SJ Piatra Neamț, dr. Denciu a salvat minim opt pacienți.

„Medicul a reușit să-i scoată pe cei opt pacienți din celălalt salon, înainte ca flăcările să se extindă și acolo, și apoi a încercat să-i scoată și pe cei din salonul care ardea deja. Asistenta i-a oferit ajutor. Nu am vorbit cu medicul care a intervenit.”, a spus Micu.

În urma incendiului de sâmbătă seară, zece persoane, bolnavi de COVID-19 intubați la terapie intensivă, și-au pierdut viața – opt în incendiu și alte două la UPU -, iar șapte sunt în stare critică.

Se pare că nenorocirea a fost provocată de un scurtciruit, care a provocat o explozie, și că există mai multe protocoale încălcate în unitatea medicală. Ancheta procurorilor de la Parchetul General, condusă de procurorul criminalist Marius Iacob, este în desfășurare.

Surse din rândul celor care au asigurat transportul au povestit pentru Libertatea că în aeronavă Nelu Tătaru a vorbit cu medicul Denciu. Când ministrul l-a întrebat ce a făcut acolo, medicul i-a răspuns: „Am încercat să salvez ce se mai putea”.

Trebuie spus că în salonul în care s-a produs deflagrația și apoi incendiu, toți cei 8 pacienți au decedat. Medicul și asistentele au reușit să scoată oamenii din cel de-al doilea salon, cuprins și el de flăcări.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.