Evenimentul Zilei > Politica > Șeful PNL Cluj a votat pentru alianța cu PSD. Daniel Buda vorbește despre un al treilea plan secret al PNL
Șeful PNL Cluj a votat pentru alianța cu PSD. Daniel Buda vorbește despre un al treilea plan secret al PNL

Șeful PNL Cluj a votat pentru alianța cu PSD. Daniel Buda vorbește despre un al treilea plan secret al PNL

Daniel Buda, președintele PNL Cluj și omul de bază al lui Emil Boc, primarului Clujului, a explicat de ce a votat ca PNL să facă guvern cu PSD.

Primul dintre motive se referă la stabilitatea politică și nevoia unui guvern cu majoritate în Parlament. În opinia șefului PNL Cluj, noul guvern are de rezolvat două crize majore, cea sanitară și cea a prețurilor la utilități, care în ultima vreme au luat-o razna.

Buda, considerat omul de bază al primarului Clujului, Emil Boc a mai explicat că a primit un mandat ferm din partea PNL Cluj, să voteze pentru PSD, dar în anumite condiții.

”În acest context, mi-a fost acordat un mandat flexibil în vederea constituirii unei majorități stabile, cu obiective precise, respectiv:  premier dat de PNL, respectarea angajamentelor asumate față de cetățeni privind creșterea nivelului de bunăstare, garantarea unui parcurs european și a parteneriatului cu SUA, gestionarea eficientă a crizei sanitare, creionarea planurilor naționale strategice care să permită cheltuirea eficientă a fondurilor europene”, a spus președintele PNL Cluj.

USR a pus condiții

Șeful liberalilor clujeni a explicat și care a fost motivul pentru care PNL nu a mai vrut să meargă alături de USR. Totul este legat de numele miniștrilor și a ministerelor dorite de USR.

”Totodată, ținând cont și de faptul că 17 parlamentari PNL s-au dezafiliat, făcând și mai dificilă consolidarea unei majorități, am fost de acord ca echipa de negociere să înceapă discuțiile și cu cei de la PSD. În același timp, discuțiile trebuie să se poarte în jurul programului de guvernare al PNL, cu păstrarea valorilor și principiilor liberale și, evident, completat cu viziunea colegilor însă, în strânsă legătură cu cele de mai sus”, a mai spus Buda.

PNL ar putea intra în opoziție

La final, Daniel Buda a mai spus că lucrurile încă nu sunt bătute în cuie. Vor exista discuții cu PSD, dar și acestea pot să ducă la un eșec.

Liberalul clujean a mai vorbit, pentru prima dată, și despre un plan luat în calcul de PNL, și anume intrarea în opoziție parlamentară.

”Prin urmare, așteptăm să vedem rezultatul negocierilor iar în funcție de rezultat, vom decide formula de lucru. În același timp, trebuie să fim conștienți că intrarea în opoziție reprezintă o posibilitate după cum și alegerile anticipate reprezintă o posibilitate matematică dar acest lucru nu ar face decât să perpetueze actuala criză politică, sanitară și economică”.