Evenimentul Zilei > Social > Agricultura ecologică. Sfaturile eurodeputatului PNL, Daniel Buda, merită citite de cât mai mulţi fermieri
Agricultura ecologică. Sfaturile eurodeputatului PNL, Daniel Buda, merită citite de cât mai mulţi fermieri

Agricultura ecologică. Sfaturile eurodeputatului PNL, Daniel Buda, merită citite de cât mai mulţi fermieri

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a acordat un interviu pentru EurActiv, în care a oferit mai multe sfaturi fermierilor români. Observaţiile liberalului au venit în contextul modificărilor la Politica Agricolă Comună în următorul exercițiu financiar multianual.

Astfel, amintim că membrii Comisiei Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European au aprobat săptămâna trecută regulamentul Politicii Agricole Comune (PAC). Acesta propune o serie de modificări importante valabile după 2020.

„E foarte important de reținut pentru fermierii din România faptul că după 2020 – pentru că era o preocupare majoră legată de chestiunea subvențiilor – plățile directe pentru fermierii români vor crește și nu vor scădea, așa cum se întâmplă în cazul altor state membre ale UE.  E foarte important, de asemenea, să știe, că Uniunea Europeană a stabilit faptul că fermierii europeni trebuie să fie plătiți pentru ceea ce înseamnă practici ecologice. Deci, vor fi mai mulți bani pentru cei care practică o agricultură”, a declarat Buda, care a mai precizat că o reducere a fondurilor va fi făcută pe pilonul II al PAC, adică acel destinat dezvoltării rurale.

„Avem tânărul fermier care e până la 40 de ani, dar am introdus un alt concept de nou fermier: persoanele de peste 40 de ani care au stat la oraș sau sunt plecate în afară să aibă posibilitatea să obțină fonduri europene până în limita sumei de 100.000 de euro. Erau mulți cetățeni români plecați afară care s-ar fi întors în România și, din păcate, nu aveau posibilitatea de a lua fonduri europene mai ușor accesibile”, a mai explicat eurodeputatul liberal.

Buda nu a uitat să menţioneze că a cerut „în mod expres” sprijinirea formelor asociative. Acesta cosideră că „în agricultură nu ai cum să te dezvolți fără a avea forme asociative consistente și bine organizate”.

„Statele membre vor fi obligate să investească bani europeni în aceste servicii de consultanță, pentru a le explica fermierilor ce pot și ce nu pot să facă, ce e bine și ce nu. Fermierii trebuie să înțeleagă, pe de o parte, că e nevoie să se asocieze și, pe de altă parte, să-și dezvolte capacitățile de procesare, în așa fel încât să nu mai fim exportatori neți de produse brute și, în același timp, să fim importatori neți de produse finite. Dacă luăm ca exemplu grâul, noi exportăm grâu în alte state și importăm pâine congelată, paste făinoase sau alte produse din făină”, a încheiat Buda.