Lucian Onea (foto) a fost chestionat de completul de judecată în legătură cu înregistrarea audio/video a declarației de martor, dată de celebrul Sebastian Ghiță, procurorul șef susținând că instituția pe care o conduce nu deține o astfel de tehnică. Cu alte cuvinte, Onea spunea că DNA Ploiești nu poate proba că o declarație de martor cu identitate protejată a existat în realitate. ”Urmare a adresei dumneavoastra din data de 03.04.2017 emisa in dosar nr. 2457/1/2016 privind pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ispas Constantin, Ghita Sebastian Aurelian si Mihaila Aurelian Constantin, prin care ne solicitati sa va inaintam suportul care contine inregistrarea martorilor cu identitate protejata audiati in timpul urmaririi penale, va facem cunoscut ca un astfel de suport nu exista intrucat declaratiile martorilor cu identitate protejata, la care ati facut referire, nu au fost inregistrate audio sau audio-video datorita lipsei mijloacelor tehnice”, se arată în semnată de Onea, și care a fost prezentată de luju.ro.

Adresa depusă de Onea la dosarul aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost dezmințită chiar de DNA, structura centrală. Instituția i-a răspuns unui dintre inculpați, la o cerere depusă în baza Legii 544/2001, cu privire la liberul acces la informații de interes public, că DNA Ploiești avea aparatura necesară. ”Serviciul Teritorial Ploiesti din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a fost dotat treptat cu mijloace tehnice de inregistrare a declaratiilor persoanelor audiate, astfel: -La data de 24.03.2015 au fost înregistrate ca obiecte de inventar 2 mijloace tehnice de inregistrare audio si 2 mijloace tehnice de inregistrare audio-video; La data de 15.03.2016 au fost înregistrate ca obiecte de inventar 2 mijloace tehnice de inregistrare audio si 2 mijloace tehnice de inregistrare audio-video”.

La dosarul de la Înalta Curte a mai fost depusă și o a doua adresă, care provine de data asta chiar de la DNA Ploiești, semnată de procurorul Marin Nicolae, cel care l-a înlocuit pe Onea la șefia acestei instituții. ”La data de 24.03.2015, au fost inregistrate ca obiecte de inventar: Reportofon Olympus DM– 650 – 2 buc, Trepied Fancier WT3570Traveeller + Husa – 2 buc. si Camera Video Panasonic HC-V550 (geanta + card) – 2 buc.; La data de 15.03.2016, au fost inregistrate ca obiecte de inventar: Reportofon Olympus DM– 650 – 2 buc, Trepied Hama Star 62 Foto-Video – 2 buc. si Camera Video Panasonic HC-V770EP-K – 2 bucăți”, se arată în adresa respectivă.

Interesant este că procurorul Marin Nicolae este acum șeful Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, cu competență exclusivă pe faptele comise de magistrați, unde procurorul șef Lucian Onea are mai multe dosare în lucru și care stau bine mersi fără ca cineva să se ocupe de ele.