Evenimentul Zilei > Justitie > Șeful de la Antifraudă din Sănătate proteja decontările de rețete fictive
Șeful de la Antifraudă din Sănătate proteja decontările de rețete fictive

Șeful de la Antifraudă din Sănătate proteja decontările de rețete fictive

Internările și prescripțiile în fals au ajuns o practică uzuală de fraudare a sistemului sanitar, iar procurorii au demonstrat că însuși șeful Direcției Regionale de Control, Monitorizare și Antifraudă Timișoara a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Careba, a protejat întreaga schemă infracțională

Șase percheziții în Timiș și Mehedinți au avut loc, ieri, sub coordonarea procurorilor Șecției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General și a polițiștilor din Direcția de Investigarea Fraudelor din IGPR. Dosarul vizează perioada 2012 – 2013, în care CJAS Timiș a plătit servicii medicale fictive prezentate spre decontare de reprezentanții clinicilor private Selfmed, aparținând unui liberal. Totul s-a făcut cu complicitatea lui Cristian Careba, care a fost șeful instituției. Prejudiciul, în actuala fază a cercetărilor, este estimat la 100.000 lei, investigatorii afirmând că, la final, se va ajunge la o sumă de ordinul sutelor de mii de euro.

O afacere liberală

Dosarul a pornit de la un control al Curții de Conturi, realizat anul trecut la CJAS Timiș. Anchetatorii au primit sprijin din partea specialiștilor SRI. În timpul verificărilor s-a stabilit că pentru Selfmed Clinique, firma Dianei Nicoară și a soțului ei, liberalul Flavius Nicoară, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Timișoara, s-au decontat servicii medicale și rețete fictive.

Planning pentru bătrâni și nașteri inventate

Mai exact, CNP-urile pacienților erau folosite abuziv pentru deconturi care nu aveau legătură cu starea medicală a persoanelor. Pentru tinere de 20 de ani care nu au fost niciodată gravide s-au cerut deconturi pentru nașteri, pe CNP-urile unor oameni care au efectuat în clinică analize de sânge s-au decontat investigații complexe cu computerul tomograf, iar unor bolnavi de Alzheimer nonagenari li s-au decontat servicii de planning familial. Mai mult, un medic a consultat același bolnav cronic de 18 ori într-o lună, au constatat anchetatorii în urma cercetărilor.

Oamenii” lui Bușoi

Membru al PDL până acum doi ani, Cristian Careba a fost unul din oamenii apropiați pe care liberalul Cristian Bușoi i-a adus la Casa Națională de Asigurări de Sănătate imediat după ce a fost numit președinte. La fel de apropiați de el sunt și soții Nicoară. Altfel nu se explică faptul că liberalul Nicoară a primit gratis, în comodat, spre folosință, o casă a fostului președintele CNAS, actualmente europarlamentarul Cristian Bușoi, în Drobeta Turnu Severin, pentru a deschide acolo un punct de lucru al Selfmed Clinique. Joi după-amiază, Cristian Careba și Diana Nicoară au fost duși la audieri la București, la Parchetul General. Surse din cadrul anchetei au menționat pentru „Evenimentul Zilei” că investigațiile se vor extinde și asupra altor clinici medicale, care practică aceeași schemă infracțională de fraudare a bugetului Sănătății.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: