Șeful Armatei Române, întâlnire la Chișinău, cu ministrul Apărării din Republica Moldova

Șeful Armatei Române, întâlnire la Chișinău, cu ministrul Apărării din Republica Moldova

Întâlnire la nivel înalt, astăzi, în Republica Moldova, la Chișinău. Ministrul Apărării din Basarabia, Anatolie Nosatîi, și comandantul Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, au discutat cu șeful Statului Major al Apărării al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad.

Oficialii celor două țări au discutat despre colaborarea bilaterală pe segmentul militar și perspectivele de intensificare a acesteia, modernizarea Armatei Naționale, participarea la operaţiunile de menţinere a păcii cu mandat internațional, dar și situația de securitate din regiune.

Întâlnire la nivel înalt, între șefii armatelor din Republica Moldova și România

Ministrul Anatolie Nosatîi a vorbit despre sprijinul solid primit de la Guvernului României, pentru reformarea domeniului de apărare. El a subliniat faptul că România a fost și este un partener strategic extrem de important pentru Basarabia.

Pe de altă parte, demnitarul a apreciat susținerea politică venită din partea țării vecine, a parcursului european al Republicii Moldova, obiectiv strategic vital care va garanta un mediu mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

De partea cealaltă, generalul Gheorghiță Vlad a reiterat angajamentul ferm pentru consolidarea capacităților de Apărare, aprofundarea dialogului pe dimensiunea militară prin noi proiecte și inițiative direcționate spre modernizarea Armatei Naționale, creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii ambelor instituții de apărare prin participarea comună la exerciții și misiuni, dar și sporirea rezilienței naționale la amenințările hibride.

De asemenea, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și generalul Gheorghiță Vlad au atins și subiectul progreselor înregistrate în ultimii ani în relațiile de colaborare dintre cele două armate și numărul sporit de activități și proiecte comune de instruire.

Discuțiile avute de cele două părți

De asemenea, s-au trecut în revistă și rezultatele activității Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării şi participarea militarilor moldoveni şi români la exerciţii bilaterale și multinaţionale. Tot marți, delegația română a avut ședințe de lucru cu specialiști din subdiviziunile Marelui Stat Major al Armatei Naționale, iar în zilele următoare generalul Gheorghiță Vlad va avea întrevederi la Președinția și Parlamentul de la Chișinău.

Viziata delegației române la Chișinău se desfășoară în perioada 25-27 iunie, în conformitate cu Planul de activitate externă a Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale pentru anul 2024, conform deschide.md.