Secrete militare chineze, achiziționate pentru mai puțin de un dolar

Secrete militare chineze, achiziționate pentru mai puțin de un dolar Sursa: Thinglass | Dreamstime.com

Documentele găsite la un centru de cartier, de reciclare a deșeurilor, și care conțineau secrete militare chineze ar fi trebuit să fie distruse de doi angajați ai armatei care, în schimb, le-au valorificat.

Secrete militare chineze, la un centru de reciclare

Un chinez pensionar, pasionat de istorie militară pare să fi făcut o descoperire alarmantă după ce a achiziționat pentru mai puțin de 1 dolar, patru cărți ajunse la un centru de colectare a deșeurilor și care conțineau documente secrete militare chineze, relatează CBS News.

Povestea a ieșit la iveală în urma unei postări făcute de Ministerul Securității de Stat din China, făcută pe o rețea de socializare, joi. În postare pensionarul în cauză era lăudat pentru că a sunat la o linie telefonică specială pentru a raporta incidentul. Chinezul pasionat de istorie militară era identificat în postare doar cu numele lui de familie, Zhang.

De asemenea, Ministerul Securității de Stat din China nu a precizat despre ce secrete militare chineze era vorba în documentele găsite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Domnul Zhang s-a gândit că a „cumpărat” secrete militare ale țării și le-a returnat”, se arată în postare, „dar dacă cineva cu motive ascunse le-ar fi cumpărat, consecințele ar fi fost de neimaginat!”

Postarea, care a fost republicată pe cel puțin două site-uri de știri populare din China, a fost cea mai recentă dintr-o serie de astfel de mesaje a puternicei agenții de securitate de stat, prin care pare că se încearcă atragerea unei noi audiențe, cu povești dramatice. Unele mesaje au fost povestite în stil de benzi desenate.

Campania pare menită să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța securității naționale într-un moment în care confruntarea cu SUA este în creștere și ambele țări sunt din ce în ce mai îngrijorate de posibilul furt sau transfer de informații confidențiale și secrete.

China, armata

China / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Documentele secrete au fost tratate ca maculatură

Postarea Ministerul Securității de Stat din China îl descrie pe Zhang ca fiind un fost angajat al unei întreprinderi de stat căruia îi place să colecționeze ziare, reviste și cărți militare. În postare se mai arată că Zhang a găsit două pungi cu cărți noi la centrul de reciclare de cartier și a plătit 6 yuani (aproximativ 85 de cenți) pentru patru dintre respectivele cărți.

După ce Zhang a ajuns acasă și a telefonat pentru a raporta cele întâmplate, angajații agenției de securitate s-au deplasat imediat la centrul de colectare și au inițiat o anchetă. Investigația a arătat că doi angajați militari care au fost însărcinați cu distrugerea a peste 200 de cărți (probabil manuale militare) au scăpat de ele vânzându-le unui centru de reciclare, ca deșeuri de hârtie, încasând pentru cele aproximativ 30 de kg de „maculatură”, 20 de yuani (2,75 USD).

Cărțile cu secrete militare chineze descoperite la centrul de colectare au fost confiscate.

Ancheta a mai dezvăluit lacune în manipularea unor astfel de materiale, se arată în postare.

Din cauza naturii opace a agențiilor de securitate și a sistemului juridic din China este, adesea dificil de a spune ce este considerat secret de stat.

Firme chineze și străine care operează în China au fost, de altfel, investigate în ultimii ani, pentru deținerea sau împărtășirea de informații despre economie, într-o aparentă extindere a definiției secretului de stat.