Şefii serviciilor de informaţii din SUA, Israel şi Egipt discută perspectivele acordului Hamas-Israel

Şefii serviciilor de informaţii din SUA, Israel şi Egipt discută perspectivele acordului Hamas-Israel Sursa foto: IDF

William Burns, directorul agenției de informații americane, și David Barnea, șeful spionajului israelian, s-au întâlnit marți la Doha cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, pentru a discuta despre „următoarea fază” a posibilului acord între Hamas și Israel.

Un nou acord între Hamas și Israel e subiect de discuții pentru șefii serviciilor de informații din SUA, Israel și Egipt.

Potrivit mai multor surse, Burns a revenit în Qatar să se întâlnească cu Barnea şi omologul lor egiptean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un eventual acord între Hamas și Israel, discutat la Doha

„Directorul CIA şi directorul Agenţiei Naţionale israeliene de Informaţii (Mossad) se află la Doha pentru a se întâlni cu premierul Qatarului, în vederea unei consolidări a progreselor în acordul pauzei umanitare prelungite şi deschiderii altor negocieri cu privire la o viitoare fază a unui eventual acord”, a declarat o sursă la curent cu această vizită.

Scopul acestei întâlniri este să consolideze progresele realizate în cadrul acordului pentru prelungirea pauzei umanitare. Mai mult, se dorește să inițieze noi negocieri referitoare la etapa viitoare a acestui posibil acord între Hamas și Israel.

Rezultatul acestor negocieri, la care sunt implicați și oficiali egipteni, rămâne neclar, conform aceleiași surse.

Burns, actorul principal în efortul SUA de a negocia un acord

Burns „s-a dus la Doha la întâlniri cu privire la Războiul Israel-Hamas şi continuarea discuţiilor despre ostatici”, a declarat un oficial american.

William Burns a avut un rol central în eforturile administrației lui Joe Biden de a negocia un acord între Hamas și Israel pentru eliberarea ostaticilor.

Teroriștii palestinieni din Hamas

Acord Hamas-Israel, discutat de serviciile secrete ale SUA, Israel și Egipt. Sursa foto: Twitter

El menține un contact direct cu David Barnea, desemnat de Guvernul lui Benjamin Netanyahu drept persoana de referință în negocierile privind ostaticii.

La data de 9 noiembrie, șeful Agenției Centrale americane de Informații (CIA) a fost prezent la Doha, unde s-a întâlnit cu conducerea Qatarului și cu David Barnea pentru a evalua un „acord emergent”, conform unui oficial american guvernamental de rang înalt, potrivit Reuters.

Tot la Doha s-au stabilit ultimele detalii din acordul Hamas și Israel

După o săptămână și jumătate, directorul CIA a convocat o reuniune la Doha, prezidată de principalul consilier al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk.

În cadrul acestei întâlniri, s-au stabilit ultimele detalii ale acordului dintre Israel și Hamas, care a intrat în vigoare vineri.

În primele patru zile ale încetării focului, luptătorii Hamas au eliberat 50 de femei și copii israelieni luați ostatici.

În schimb, Israel a eliberat 150 de deținuți de securitate din închisorile sale, toți fiind femei și adolescenți.