Război în Israel, ziua 49. Ce se știe despre acordul încheiat pentru eliberarea ostaticilor
- Maria Dima
- 23 noiembrie 2023, 06:45
Ostaticii vizaţi de acord sunt femei și copii răpiți de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie. Potrivit autorităților israeliene, "acalmia în lupte" ar urma să dureze patru zile.
Armistițiul Israel-Hamas. Primul semn tangibil de răgaz după săptămâni de război, guvernul israelian a validat, miercuri, 22 noiembrie, dimineața, un acord care vizează obținerea eliberării ostaticilor deținuți de Hamas.
"Guvernul a aprobat schița primei etape a unui acord în baza căruia cel puțin cincizeci de răpiți – femei și copii – vor fi eliberați în patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte", potrivit unui comunicat de presă al guvernului israelian trimis AFP.
Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat pe 7 octombrie împotriva Israelului de mișcarea islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza. Acordul de eliberare a ostaticilor este "decizia corectă", a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, marți seara, înainte de începerea ședinței cabinetului său, care s-a încheiat miercuri dimineața.
Armistițiul Israel-Hamas
Statele Unite se așteaptă ca "mai mult de cincizeci" de ostatici să fie eliberați de Hamas în Gaza ca urmare a acestui acord anunțat cu Israelul, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, precizând că trei cetățeni americani fac parte din ostaticii care urmează să fie eliberați. Președintele american Joe Biden s-a declarat "extraordinar de mulțumit" de acord.
Hamas, al cărui lider Ismaïl Haniyeh raportase progrese în discuții, a salutat un acord de "armistiţiu umanitar", precizând că "prevederile acestui acord au fost formulate în conformitate cu viziunea rezistenței" .
Două surse israeliene și palestiniene au spus că acordul era pentru eliberarea a cincizeci de ostatici în schimbul a o sută cincizeci de prizonieri palestinieni din Israel. De ambele părți, cei eliberați vor fi femei și copii, a precizat Hamas, potrivit lemonde.fr.
Armistițiul va dura patru zile
După declarațiile guvernului israelian și Hamas, autoritățile din Qatar, emiratul din Golf aflat în centrul discuțiilor de armistițiu, au confirmat un acord pentru o "pauză umanitară" în Fâșia Gaza. "Începutul acestei pauze va fi anunțat în următoarele douăzeci și patru de ore și va dura patru zile, cu posibilitate de prelungire", a declarat pe reţeaua X ministrul de Externe al Qatarului, salutând "succesul" medierii sale comune cu Egiptul și Statele Unite.
Un înalt oficial al Hamas a declarat pentru AFP că se așteaptă "ca un prim schimb de zece ostatici pentru treizeci de prizonieri să aibă loc joi" și că acest "armistiu [ar putea] fi prelungit". După ce cincizeci de ostatici vor fi fost eliberați, "eliberarea a alor zece va duce la o zi suplimentară de pauză" în lupte, a detaliat guvernul israelian.
"Hamas și alte facțiuni armate trebuie să elibereze imediat toți ostaticii", a declarat Omar Shakir, directorul Human Rights Watch pentru Israel și teritoriile palestiniene, adăugând că blocarea ajutorului esențial ca şi ţinerea de ostatici reprezintă o "crimă de război".
Nu înseamnă sfârșitul războiului din Fâșia Gaza
Acest acord de armistițiu nu înseamnă sfârșitul războiului din Fâșia Gaza, a avertizat, marți seară, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, spunând că dorește o reluare "în forță" a operațiunilor după armistițiu pentru a "distruge" Hamas și pentru "a crea condiţiile necesare pentru a aduce acasă alţi ostatici".
"Guvernul israelian, armata israeliană și forțele de securitate vor continua războiul pentru a returna toți oameni răpiți, pentru a elimina Hamas și pentru a se asigura că nu mai există nicio amenințare pentru statul Israel din Gaza", a confirmat guvernul după votul său. "Confirmăm că mâinile noastre vor rămâne pe trăgaci și că batalioanele noastre triumfale vor rămâne vigilente", a avertizat Hamas, la rândul său.
O "tragedie" sanitară se profilează în enclava palestiniană
Organizațiile internaționale și multe capitale străine cresc apelurile pentru încetarea focului sau armistițiu în fața unei situații umanitare catastrofale din Fâșia Gaza, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate și a dus la deplasări masive de populație. O "tragedie" sanitară se profilează în enclava palestiniană, unde apa lipsește "crunt" și unde lipsa de combustibil riscă să provoace "prăbușirea serviciilor de salubritate", a avertizat din nou, marți, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Potrivit ONU, aproape 1,7 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori au fost strămutați de războiul din Fâșia Gaza, supusă din 9 octombrie unui "asediu total" al Israelului. Ajutorul umanitar, a cărui intrare depinde de acordul Israelului, ajunge cu ţârâita prin Egipt, în cantități insuficiente, potrivit ONU. În Fâșia Gaza, unde agenții umanitari raportează o creștere bruscă a bolilor, precum diareea și infecțiile respiratorii, aproape 900.000 de persoane strămutate au căutat refugiu în adăposturi supraaglomerate conduse de agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).
Hamas susține că Israelul poartă "un război împotriva spitalelor" în Gaza, aproape toate aşezămintele spitaliceşti din nordul teritoriului nu mai funcționează. Armata israeliană, care a ocupat spitalul Al-Shifa, cel mai mare din enclava palestiniană, din 15 noiembrie, acuză Hamas că folosește spitalele ca baze militare, aflate deasupra unor tuneluri, și că îi folosește pe civili de acolo ca "scuturi umane", lucru pe care mișcarea palestiniană îl neagă.
Armata israeliană a raportat câteva tiruri trase în timpul nopţii din Liban spre nordul Israelului, într-un moment în care comunitatea internațională se teme de o extindere a conflictului în regiune. În urma acordului de armistițiu din Gaza, un înalt oficial al Casei Albe a spus că Washingtonul speră acum într-o "pauză completă" a ostilităților dintre Hezbollahul libanez și armata israeliană la granița Israel-Liban. (Rador)