Reacție virulentă după victoria lui Călin Georgescu: Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator
- Antonia Hendrik
- 25 noiembrie 2024, 22:22
Călin Georgescu are un discurs „izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general”, afirmă IICCMER.
Călin Georgescu are un discurs „izolaționist”
Mai exact, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță că își exprimă îngrijorarea față de ascensiunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a unui candidat populist, „care fragilizează poziția democratică a țării”.
Președintele Daniel Şandru avertizează că „Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între cei buni și cei răi”.
Daniel Şandru a mai subliniat, de asemenea, că candidatul independent „Călin Georgescu are un discurs izolaționist, care înseamnă închiderea granițelor și reintrarea noastră în sfera de influență a Rusiei, a lumii nedemocratice, în general. Acest tip de discurs populist introduce niște fracturi la nivelul mentalului social, o graniță între cei buni și cei răi”.
Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator
Președintele IICCMER susține că „Semințele acestui tip de discurs au fost sădite imediat după 1990, când am avut valuri de populism care se alimentau din nostalgia național-comunistă, care, la rândul ei, prelua un discurs vehiculat în perioada interbelică de către fasciștii români, de către legionari și de către o parte, cel puțin, din mediul intelectual, religios și social”.
Iar acest discurs a ajuns deja în straturile profunde ale societății. Concret, Daniel Şandru a mai afirmat că „Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator care e prezent mereu în cultura politică din România, fie că vorbim de Corneliu Zelea Codreanu, fie că vorbim de Ion Antonescu sau de Nicolae Ceaușescu; trebuie să ne gândim cu mare atenție la viitorul tinerei generații, la viitorul copiilor noștri, atunci când ne lăsăm seduși de un discurs care nu e în niciun caz unul patriotic, ci de tip tribal, specific naționalismului extremist”.
Călin Georgescu are un discurs „izolaționist”. Foto: Prof. univ. dr. Daniel Șandru. Sursa foto: Facebook
Călin Georgescu promovează totalitarismul comunist
În comunicat se mai arată că importanța predării în mod corect și onest a istoriei României de către profesori și abandonarea unei abordări triumfaliste asupra istoriei recente.
Prof. univ. dr. Daniel Șandru: „Atunci când suntem toleranți cu cei care sunt intoleranți la adresa democrației și care folosesc procedurile și mijloacele democratice, putând în cele din urmă să ajungă la abolirea democrației însăși, ne dăm seama cât de importante sunt asumarea onestă a trecutului, cunoașterea a ceea ce a fost rău în trecutul nostru, într-un mod profund, care să însemne și analiză critică și reflexivă, renunțarea la tonalitatea triumfalistă în care le prezentăm copiilor noștri, elevilor noștri, studenților noștri, istoria noastră recentă, fie că vorbim de interbelic, fie că vorbim de totalitarismul comunist”.
Nu trebuie să ne întoarcem niciodată la marasmul totalitar
În final, IICCMER face un apel către toate forțele politice democratice din România și societatea civilă proeuropeană să conlucreze, astfel încât România să nu se mai întoarcă niciodată în marasmul totalitar pe care îl induce acest tip de suveranism și care e prezentat sub forma unei religii politice.
„Cu toate hibele sale și cu toată fragilitatea sa, democratizarea și europenizarea României ne-au adus în cea mai bună perioadă de când țara aceasta există în planul modernității politice și sociale”, a concluzionat președinteleIICCMER.