Evenimentul Zilei > Justitie > Ședință cu scântei la CSM, pentru avizarea legilor justiției. Marian Budă și Gabriela Baltag s-au contrat pe proiectele lui Predoiu
Ședință cu scântei la CSM, pentru avizarea legilor justiției. Marian Budă și Gabriela Baltag s-au contrat pe proiectele lui Predoiu

Ședință cu scântei la CSM, pentru avizarea legilor justiției. Marian Budă și Gabriela Baltag s-au contrat pe proiectele lui Predoiu

Proiectele de legi ale Justiției, inițiate de ministerul condus de Cătălin Predoiu a încins spiritele în CSM. Președintele Consiliului, Marian Budă, dar și predecesorul său Bogdan Mateescu, au susținut legile propuse de Cătălin Predoiu în fața celor care le contestau. Aceștia s-au asigurat că proiectele, pe care le-au apreciat drept „apte să continue modernziarea sistemului judiciar”, vor primi aviz favorabil.

În ședința CSM, din 12 august 2022, dedicată dezbaterii și avizării proiectelor de modificare a legilor  de reformă în justiție, președintele Mariaă Buda și Bogdan Mateescu au sărit în apărarea ministrului Justiției Cătălin Predoiu și a proiectelor legislative promovate de acesta. Cei doi au ținut să o contrazică pe judecătoarea Gabriela Baltag care a caracterizat aceste acte normative ca fiind retrograde.

Marian Budă a explicat că viitoarele legi sunt „apte să conducă la modernizarea sistemului judiciar”. El a fost susținut predecesorul său, Bogdan Mateescu. La rândul său acesta a apreciat proiectele de lege ca fiind bune.  Mai mult, președintele CSM a acuzat-o pe judecătoarea Gabriela Baltag că, prin criticile aduse legilor ar dori să-și facă imagine.

Sursa: luju.ro

„Trebuie să spun de la bun început că nu sunt de acord cu doamna Baltag cu acea caracterizare a Legilor Justiției. Eu cred că sunt apte să conducă la modernizarea sistemului judiciar, sigur cu unele observații pe care le-am dezbătut, de exemplu ieri, în ședința de comisie. Îmi aduc aminte că și doamna Baltag a participat, și apropo de transparență. Eu sunt mai nou în CSM și pe mine ce m-a frapat este că se face această confuzie între dezbatere și deliberări. Păi nu îmi aduc aminte să fi făcut ieri anumite observații cu privire la ce a spus astăzi. Nu cumva folosim acest prilej pentru a ne face, nu știu, o anumită imagine?”, a spus președintele CSM, Marian Budă.

sursa foto: Luju.ro

Replica judecătoarei Gabriela Baltag

El a primit o replică scurtă din partea judecătoarei care a negat vreun interes în a-și promova imaginea  pe seama proiectelor de lege.

„Știți foarte bine că nu este adevărat… ieri unii dintre noi nu mai erau socotiți, sau nu erau numărați, și opiniile lor nu contau. Iar eu oricum v-am spus că astăzi voi aborda aceste probleme”, a replicat Gabriela Baltag.

La rândul său, Bogdan Mateescu a caracterizat legile propuse de Cătălin Predoiu drept bune pentru justiție.

„Înainte de a adresa replica, vreau să mărturisesc că sunt cu totul și cu totul de acord cu dvs (cu președintele CSM, Marian Budă – n. red.), și din punctul meu de vedere proiectul de lege este un proiect bun. Rezultatul consultărilor pe care și noi le-am transmis, și colegii noștri procurori, înțeleg, și Înalta Curte, și parchetele, și care observații transmise au fost în bună parte înglobate, altele nu, o să le reiterăm în parte”, a afirmat Bogdan Mateescu, după cum relatează luju.ro.