Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Legea trebuie aplicată infractorilor, chiar şi atunci sau cu atât mai mult atunci când ei fug de ea

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: Legea trebuie aplicată infractorilor, chiar şi atunci sau cu atât mai mult atunci când ei fug de eaSursa foto. EVZ

Prezent, în cursul zilei de luni, la o ceremonie solemnă în memoria a doi judecători italieni, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, uciși de mafia siciliană din cauza anchetelor făcute de ei, ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu i-a îndemnat pe toți cei implicați în sistemul judiciar din România să aplice legea, în limita competenţelor legale.

Predoiu le-a cerut celor implicați în sistemul penal românesc, judecători, procurori sau polițiști ”să aplice legea”.

Ministrul Justiției le-a cerut celor implicați în sistemul judiciar să aplice legea persoanelor cercetate penal sau judecate, chiar și atunci ”când ei fug de ea, când fug de aplicarea unei decizii judecătoreşti din România”.

„Magistraţi, poliţişti, oameni politici, diplomaţi, avem împreună multe lucruri de făcut în cooperare, în limita competenţelor legale, pentru a combate infracţionalitatea şi pentru a le aplica legea infractorilor, chiar şi atunci sau cu atât mai mult atunci când ei fug de ea, când fug de aplicarea unei decizii judecătoreşti din România”, a spus Cătălin Predoiu.

Toți infractorii trebuie aduși în România

Predoiu a mai adăugat că, în prezent, cooperarea internaţională trebuie să fie mai eficace, astfel încât persoanele urmărite general să nu se mai poată ascunde pe teritoriul altor state.

„Să facem aplicată legea uniform pe tot cuprinsul Uniunii Europene, iar România şi Italia, tocmai prin profunzimea şi nuanţarea legăturilor culturale, pot consolida această colaborare. Nu există un fel mai potrivit de a cinsti memoria magistraţilor Giovanni Falcone, Francesca Morvillo, Paolo Borsellino şi a poliţiştilor Rocco di Cillo, Antonio Montinari, Vito Schifani, decât să ne facem datoria”, a spus ministrul Predoiu, citat de infoactual.ro.

Cine au fost judecătorii Falcone și Borsellino

În italia, cei doi magistrați de instrucție sunt priviți și acum, după 22 de ani de la moartea lor, ca niște eroi. Acest lucru înseamnă că italienii au apreciat munca depusă de cei doi magistrați antimafia.

Pe 23 mai 1992, Giovanni Falcone a fost ucis împreună cu soţia sa, Francesca, şi trei poliţişti, care le asigurau protecția, Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani, în Capaci, după ce mașina în care se aflau a fost aruncată în aer pe autostrada dintre Aeroportul Internaţional Palermo şi oraşul Palermo.

După doar două luni de la acest atentat, judecătorul Paolo Borsellino a fost ucis la Palermo, cu o maşină-capcană.