Ministerul Justiției a transmis CSM, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor

Ministerul Justiției a transmis CSM, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor Sursa foto: Alexandersikov | Dreamstime.com

Ministerul Justiţiei a trimis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare şi CSM. Proiectele au fost redactate, într-o primă versiune, în septembrie 2020, dezbătute public în perioada septembrie 2020 - aprilie 2021 şi, ulterior, modificate succesiv în urma dezbaterilor publice.

Ministerul Justiţiei, a precizat înainte de transmiterea către CSM pentru avizare, că a parcurs şi procedura de avizare interministerială, primind avize favorabile din partea tuturor ministerelor avizatoare.

De asemenea, adoptarea proiectelor este un dublu obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare şi al Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

„Avizarea acestora de către CSM, adoptarea de către Guvern, adoptarea ca legi de către Parlament şi promulgarea lor de către preşedintele României, adică îmbrăţişarea lor de către toate cele trei puteri ale statului, ar reprezenta următoarele „borne instituţionale” esenţiale pe acest drum al reconstrucţiei şi modernizării sistemului judiciar”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drumul legilor justiției

În cursul anului 2021, proiectele la legile justiției au fost înaintate către CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată procedura de avizare interministerială şi au fost retrase, ulterior, în acelaşi an.

Ulterior, în ianuarie 2022 Ministerul Justiţiei a reluat procesul actualizării proiectelor şi finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar.

Astfel, în primăvara acestui an proiectele au fost discutate la nivel politic cu reprezentanţii Comisiei Europene, într-un exerciţiu de consultare şi cooperare, desfăşurat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, potrivit Agerpres.

Legile justiției trebuie să întărească protecţia pentru independenţa sistemului judiciar

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană recomanda României să se asigure că revizuirea legilor justiţiei consolidează protecţia pentru independenţa sistemului judiciar.

Totodată, țara noastră ar trebui să ia măsuri pentru a soluţiona îngrijorările existente legate de anchetarea şi punerea sub acuzare în cazul infracţiunilor din sistemul judiciar, ţinând cont de standardele europene şi opiniile Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, CE recomanda ţării noastre să introducă reguli privind lobby-ingul pentru membrii parlamentului.

„Guvernul a adoptat o nouă strategie judiciară şi un plan de acţiune conex pentru 2022-2025 şi implementează proiecte pentru a îmbunătăţi digitalizarea sistemului de justiţie, aşa cum este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Deşi SIIJ a fost desfiinţată, rămân unele îngrijorări legate de noul sistem de investigare şi punere sub acuzare a faptelor penale din sistemul judiciar”, se arăta în al treilea raport anual privind situaţia statului de drept în Uniunea Europeană, citat de Agerpres.