Doi pacienţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă de la „Marius Nasta” şi confirmaţi cu acinetobacter au murit în ultima săptămână, în timp ce alte  două persoane sunt infectate şi aflate sub tratament.

Infecțiile nosocomiale reprezintă o problemă reală cu care se confruntă nu doar spitalele din România, ci din toată lumea. La noi, de cele mai multe ori însă, nu comunică în mod real amploarea pe care acestea o au.

 

„Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti că, în această după amiază (n.r. marți), inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.  Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12.02.2019 au fost neconforme, la fel ca şi cele ale probele recoltate în data de 13.02.2019 de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acestora, colectivul de epidemiologi din cadrul DSPMB consideră necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter baumanii în cadrul institutului.

„Reluarea activităţii va fi posibilă numai după ce se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol cu rezultate conforme”, a mai trimis Ministerul Sănătăţii, conform publicației Jurnaliștii.ro.

Ancheta epidemiologică a fost anunțată Ministului încă de vineri. Au fost recoltate probe din secţia ATI a spitalului şi au început stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi. De asemenea, au fost limitate internările în secţie şi au fost luate măsuri de dezinfecţie. ”Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existenţa infecţiilor nosocomiale în secţia spitalului, dar a şi raportat imediat la Direcţia de Sănătate Publică ceea ce face ca să poată fi luate de urgenţă măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei pacienţilor internaţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, conform sursei deja citate.