Secretele mămăligii cu brânză. Reţeta reinventată de un fost jurnalist

Secretele mămăligii cu brânză. Reţeta reinventată de un fost jurnalist

Orban Ferenc, un fost jurnalist din Miercurea Ciuc, pasionat de arta culinară, a reinventat rețeta de mămăligă cu brânză cu gândul la bunica sa!

Potrivit Agerpres, Orban Ferenc i-a pus, după cum singur spune, un nume ''fițos'', mai exact: ''parfait cald'!  

Preparatul este atât de bun și de aspectuos încât a trecut cu succes proba de foc atunci când jurnalistul transformat în chef a absolvit o școală de bucătari, în Marea Britanie.

O emulsie

Potrivit fostului jurnalist, se prepară o mămăligă consistentă, din supa de carne și mălai, care se toarnă pe o hârtie de copt și se întinde cu spatula, pentru a obține un blat de 2-3 centimetri, care se lasă la răcit.

Pentru ca parfait-ul cald să iasă perfect, trebuie urmați exact pașii indicați de Orban Ferenc, acum un chef apreciat în mai multe județe din Transilvania.

''Punem brânza, frișca, untul și ouăle sparte într-o pungă care poate fi închisă ermetic (zipp bag) și pe care o punem în apă fierbinte de circa 60 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute, verificând din când în când cu mâna. Scopul este ca ingredientele să atingă temperatura de 38-40 grade. Turnăm ingredientele într-un bol și le omogenizăm foarte bine cu blenderul de mână. Trebuie să rezulte o emulsie uniformă și lucioasă la suprafață. Încălzim cuptorul la temperatura de 150 de grade. Punem mixtura într-o tavă unsă ușor cu unt și introducem în cuptor reglând temperatura la 135 de grade. Mixul este gata când va atinge consistența aspicului la o ușoară mișcare a tăvii. Scoatem din cuptor și răcim mixtura gradual... câteva ore la temperatura camerei, după care câteva ore în frigider, să atingă temperatura de circa 4 grade. Astfel am făcut un parfait de brânză!'', a explicat Ferenc pentru Agerpres.

Câte o bucată identică

''Înainte de servire se va încălzi cuptorul la 220 de grade Celsius, se va tăia câte o bucată identică și din mămăligă și din parfait. Punem mămăliga într-o tavă acoperită cu bucată de hârtie de copt, punem peste mămăligă bucata de parfait și introducem în cuptor, cu funcția de ventilare a aerului cald. După aproape 7-8 minute suprafața parfait-ului se va rumeni. Scoatem mămăliga din cuptor și lăsăm să se odihnească aproape 5 minute înainte de servire'', își încheie Orban Ferenc descrierea rețetei cu nume pretențios.