Evenimentul Zilei > Social > Secretarul de stat Andreea Moldovan despre desființarea spitalelor COVID. Ce se întâmplă cu acestea
Secretarul de stat Andreea Moldovan despre desființarea spitalelor COVID. Ce se întâmplă cu acestea

Secretarul de stat Andreea Moldovan despre desființarea spitalelor COVID. Ce se întâmplă cu acestea

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat ce se va întâmpla cu spitalele COVID și când va fi luată decizia de desființare a acestora.

Secretarul de stat Andreea Moldovan despre o decizie de desființare a spitalelor COVID. Spitalele destinate exclusiv tratării pacienților COVID-19 vor fi desființate când pandemia se va mai liniști. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a făcut aceste declarații într-o videoconferință.

„Momentul în care nu vor mai exista spitale exclusiv COVID va fi momentul în care această pandemie se va linişti şi vom putea să realocăm tot mai multe spaţii non-COVID pentru pacienţi”, a spus Andreea Moldovan.

Ministerul Sănătăţii a organizat vineri o videoconferinţă pe tema implicării altor specialităţi medicale în tratarea pacienţilor COVID-19. Andreea Moldovan a precizat că spitalele desemnate pentru tratarea pacienților COVID au fost cele în care aceștia ar fi beneficiat de îngrijirile cele mai bune.

„Există spitale COVID care vor rămâne în continuare. Pe de altă parte, ce nu va mai fi deocamdată inclus în îngrijirea COVID sunt spitale cum ar fi, de exemplu, sanatorii de nevroze unde pacienţii nu aveau surse de oxigen la care să aibă acces. Astfel încât aceste spitale le-am lăsat deoparte. Ceea ce este important este că s-au inclus în aceste liste şi s-au inclus în această abordare a pacientului COVID spitale unde aceştia pot să fie îngrijiţi mai bine.

Cum am spus anterior – terapie intensivă, radiologie şi laborator. Foarte importantă este abordarea din punct de vedere al urgenţelor medicale sau chirurgicale. (…) Ceea ce este nou în acest ordin este tocmai deschiderea spitalelor de urgenţă acolo unde pacientul ajunge per prima spre o îngrijire corectă a pacientului şi COVID”, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat Andreea Moldovan despre desființarea spitalelor COVID

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că se află în dezbatere publică un ordin prin care se propune alocarea pacienţilor cu noul coronavirus şi în spitale care nu sunt dedicate acestei afecţiuni. Este vorba despre acele unități a căror infrastructură permite. În acest context, Andreea Moldovan a precizat că se va elimina denumirea de spitale COVID sau non-COVID.

„Ştim cu toţii situaţiile în care un spital dintr-o localitate mai mică era alocat infecţiei COVID, astfel încât persoanele din localitatea respectivă şi zonele limitrofe erau nevoite să se deplaseze în alte localităţi. Încercăm să creăm circuite COVID şi non-COVID în unităţi medicale, tocmai ca să facilităm accesul la asistenţă medicală pentru ambele categorii de pacienţi”, a indicat Moldovan.