Evenimentul Zilei > Social > Andreea Moldovan, secretar de stat al ministrului Sănătății: ”Carantinarea lotului AstraZeneca este o măsură de precauție”
Andreea Moldovan, secretar de stat al ministrului Sănătății: ”Carantinarea lotului AstraZeneca este o măsură de precauție”

Andreea Moldovan, secretar de stat al ministrului Sănătății: ”Carantinarea lotului AstraZeneca este o măsură de precauție”

Secretarul de stat al ministrului Sănătății Andreea Moldovan a făcut declarații în direct la Digi 24 privind problemele privind lotul AstraZeneca și campania de vaccinare. Ea îndeamnă la precauție și la așteptarea unei concluzii oficiale privind scandalul vaccinului AstraZeneca.

Invitată la Digi 24, secretarul de stat al ministrului Sănătății, Andreea Moldovan a făcut precizări menite să liniștească și să dea încredere populației românești în vaccinurile utilizate de autoritățile sanitare și aprobate la nivel european.

Carantinarea lotului AstraZeneca – o măsură de precauție

Referitor de măsura luată de către România privind lotul AstraZeneca, Andreea Moldovan a spus:”Este o măsură de precauție, chiar nu este o măsură exagerată, este una legitimă.Pentru că în momentul când ai semne de întrebare este bine să le lămurești dacă ele sunt adevărate sau nu.

Ținând cont de cazurile de tromboză depistate în Italia și apărute la un interval relativ scurt după vaccinarea cu vaccinul din același lot să ridicat problema unor verificări suplimentare privind lotul respectiv. … Astfel s-a luat decizia acelui lot și în România, el estecarantinat, nu e aruncat și căutăm să vedem dac e o problemă reală”. Dacă nu se confirmă problemele, lotul va putea fi disponibil și reluat, a mai conturat Andreea Moldovan.

Soluția ar trebui dată de Agenția europeană a Medicamentului, opinează secretarul de stat al ministrului Sănătății

În opinia secretarului de stat, soluția ar trebui să vină oficial de la Agenția Europeană a Medicamentului care este forul central în acest gen de probleme.

”Rată redusă de reacții adverse”, menționează Andreea Moldovan.

”O reacție severă a apărut la o persoană și se așteaptă rezultatele finale. E foarte greu și nedrept să faci astfel de specaulații”, a mai spus secretarul de stat al ministrului Sănătății.

”Rata de prezență la vaccin a fost scăzută la început”, a mai spus Andreea Moldovan.

”Trebuie să ieșim însă cumva din pandemie. Trebuie să punem în balanță raportul risc-beneficiu”, a precizat secretarul de stat.

Temerile populației sunt legate de noile tulpini și de reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID-19

Referitor la reținerile populației, Andreea Moldovan a declarat:”Temerile sunt legate de riscurile reacțiilor adverse sau de eficiența vaccinurilor privind noile tulpini. Suspiciunile sunt analizate, iar ulterior sunt emise oficial concluziile la nivel european și internațional. Aș aduce totuși ca argumet numărul mare de persoane vaccinate în Europa. Rata de incident este redusă”.

Andreea Moldovan a făcut apel , la finalul interviului, la respectarea de către populație a regulilor de protecție și combatere a pandemiei COVID-19.