Evenimentul Zilei > Justitie > Decizia de desfiinţare a SIIJ, atacată la CCR? DNA va “începe jihadul”
Decizia de desfiinţare a SIIJ, atacată la CCR? DNA va “începe jihadul”

Decizia de desfiinţare a SIIJ, atacată la CCR? DNA va “începe jihadul”

Deputata Raisa Enachi (AUR), membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, a dezvăluit că proiectul de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost dezbătut în cadrul comisiei într-un ritm galopant. AUR ia în calcul atacarea deciziei de înlăturare a SIIJ.

“Proiectul de Lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost dezbătut în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, într-un ritm galopant, în doar de cinci ore. (…) După lungi dezbateri pro şi contra asupra acestui Proiect de Lege, plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, pe 24 martie, l-a şi adoptat cu 171 de voturi pentru şi 136 împotrivă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această operaţiune.

Totodată, s-a propus abrogarea sancţiunii care priveşte organizarea, funcţionare şi competenţa acestei Secţii din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi instituirea unor dispoziţii referitoare la situaţia personalului şi a dosarelor aflate pe rolul Secţiei la data intrării în vigoare a acestei legi.

Propunerea nu oferă garanţii eficiente şi nu scoate în evidenţă principiul independenţei justiţiei care vine să protejeze cetăţeanul, nu judecătorul şi procurorul”, a declarat deputata Raisa Enachi, membru al Comisiei Juridice. 

AUR va lua în considerare atacarea deciziei la CCR

Potrivit acesteia, independenţa justiţiei garantează pentru toate persoanele dreptul la un proces echitabil, nu un privilegiu pentru judecători, dar o garanţie a respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi a aplicării imparţiale a legii, care are la bază încrederea oricărei persoane în sistemul de justiţie.

“Consider că ar trebui sa ajungem la o soluţie pentru menţinerea SIIJ, eventual reformarea secţiei şi nicidecum desfiinţarea ei!”, a subliniat deputata. 

Raisa Enachi a transmis că grupul parlamentar AUR ar lua în calcul să atace la CCR decizia de desfiintare a SIIJ. “Ca deputat AUR am votat împotriva desfiinţării SIIJ, şi, alături de colegii mei, vom lua în considerare atacarea rezultatului la CCR”, a conchis deputata. 

DNA va “începe jihadul”

Georgel Badiu, parlamentar AUR, membru și el în Comisia juridică a avertizat că odată cu desființarea SIIJ, DNA va “începe jihadul”.

”După 1990 erau niște indivizi prin țara asta care doreau să dărâme această clădire pentru că, vezi Doamne, era construită pe vremea lui Ceaușescu. Așa și cu aceste comisii (sic!). Vine altul la putere o desființează. (…)

Totul se face la comandă, se votează după cum e trasată agenda celor de la guvernare. Dacă vrem să facem Justiție în țara asta, să facem în așa fel încât să fie pentru toți. Haideți să facem într-un fel și să corectăm și DNA-ul (…)

Curățarea DNA-ului de lepre nu s-a făcut și nici nu se vrea să se facă, pentru că DNA-ul este folosit ca armă politică. Ați mai auzit ceva de DNA de când a plecat Codruța Kovesi? Nimic nu mai face DNA-ul. N-ați mai auzit și nu veți mai auzi până nu se scapă de acest SIIJ, după care o să înceapă jihadul”, a spus deputatul AUR Georgel Badiu.