Evenimentul Zilei > Politica > Secretarul de stat american Antony Blinken vine în România, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO
Secretarul de stat american Antony Blinken vine în România, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO

Secretarul de stat american Antony Blinken vine în România, la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, se va afla la București în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, potrivit anunțului de pe site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA

Secretarul de stat american Antony J. Blinken va fi prezent în România cu prilejul reuniunii de la București a miniștrilor de Externe ai statelor NATO, care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie, informează Departamentul de Stat al SUA.

Reuniunea de la București se va axa, în principal, asupra războiului din Ucraina, implementării noului Concept Strategic al NATO și se va concentra inclusiv asupra noilor provocări venite din partea Chinei, dar și cele privind securitatea energetică și protejarea infrastructurii critice, conform comunicatului Departamentului de stat american.

Programul secretarul de stat american, Antony J. Blinken

Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va fi și el prezent la București în această perioadă.

„Secretarul de stat Antony J. Blinken se va deplasa la București, România în perioada 28-30 noiembrie, unde va participa la Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, implementarea noului concept strategic al NATO, inclusiv provocările din partea Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Republica Moldova.

În timp ce se află la București, secretarul Blinken și premierul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția –  Noi oamenii – 25 de ani de parteneriat strategic  – care celebrează momentele cheie ale parteneriatului SUA-România din 1997”, se mai arată în comunicat.

Blinken va avea o întrevedere și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba

Secretarul de stat american va avea un dineu de lucru cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. La reuniunea de la București, pe lângă diplomații celor treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de Externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței

„Secretarul Blinken va avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și va participa la un dineu de lucru cu ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba”, se arată în comunicatul oficial al Departamentului de Stat al SUA.