Alertă la Casa Albă. Mișcarea care creează panică. Antony Blinken: Ar trebui să ridice semnale de alarmă

Alertă la Casa Albă. Mișcarea care creează panică. Antony Blinken: Ar trebui să ridice semnale de alarmăSursa: Pixabay

Secretarul de stat al SUA a declarat că apropierea dintre China și Rusia trebuie să ridice semnale de alarmă. Antony Blinken a mai spus că principala provocare pentru ordinea internațională pe termen lung rămâne China.

Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite a criticat în termeni duri China pentru apropierea pe care o arată Rusiei în contextul războiului din Ucraina.

„Acest comportament ar trebui să ridice semnale de alarmă pentru noi toți cei care numim regiunea Indo-Pacific acasă. Chiar în timp ce Rusia se mobiliza în mod clar pentru a invada Ucraina, președintele Xi și președintele Putin au declarat că prietenia dintre țările lor este fără limite.

Sarcina noastră este să dovedim încă o dată că democrația poate face față provocărilor urgente, poate crea oportunități, poate promova demnitatea umană, că viitorul aparține celor care cred în libertate și că toate țările vor fi libere să-și croiască propriile căi fără constrângere“, a spus Antony Blinken, într-un discurs despre politica administrației Biden față de China la Universitatea George Washington, potrivit Antena 3.

China, marea provocare

Secretarul de stat susține că Republica Populară Chineză este cea mai mare provocare pe termen lung în ceea ce privește ordinea mondială.

„Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă. Chiar dacă războiul președintelui Putin continuă, vom rămâne concentrați pe cea mai serioasă provocare pe termen lung pentru ordinea internațională – și aceasta este reprezentată de Republica Populară Chineză“, a mai spus Antony Blinken.

Acțiune de intimidare

Apropierea dintre China și Rusia a fost demonstrată din nou, luni, 24 mai. Patru avioane de luptă, două rusești și două chinezești s-au apropiat de spațiul aerian al Japoniei.

Faptul că Beijing și Moscova și-au trimis avioanele de război în apropierea spațiului aerian al Japoniei a fost privit de către Tokyo drept o probabilă provocare, având în vedere că președintele american Joe Biden, premierul indian Narendra Modi și noul lider ales al Australiei, Anthony Albanese, trebuiau să se întâlnească în regiune.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summit-ului Cvadruplei o face mai provocatoare decât în trecut”, a declarat șeful Ministerului Apărării de la Tokyo, Nobuo Kishi, adăugând că evenimentul a fost cel de-al patrulea la număr din ultimele șapte luni, potrivit Reuters.

Atât Rusia, cât și China au confirmat că au efectuat o patrulă comună și că  exercițiul a făcut parte dintr-un „plan anual de cooperare militară”, a informat Ministerul Apărării din China.