Dispariţia lui Sebastian Ghiţă continuă să nască controverse. Deşi mulţi îl dau ca şi plecat din ţară, oficiali din Poliţia Română au declarat, pentru „Evenimentul zilei” că nu sunt indicii potrivit cărora fostul deputat ar fi părăsit România.

„Ar putea veni cu un document medical prin care să arate că a fost internat sau că este bolnav pentru a justifica faptul că nu s-a prezentat la audieri, la solicitarea organelor de anchetă”, ne-au explicat oameni ai legii. Fostul deputat a fost citat miercuri, 21 decembie, la ora 12.00, de procurorii DNA Ploieşti. Surse judiciare ne-au declarat că un mandat de urmărire naţională pe numele omului de afaceri ar putea fi emis după data de 29 decembrie, dacă Sebastian Ghiţă nu îşi face apariţia, de către judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la solicitarea procurorilor DNA. „Mandatul poate fi emis şi mai devreme dacă există date şi probe temeinice că respectivul se sustrage urmăririi penale”, au adugat aceleaşi surse. Conform procedurii legale, judecătorii pot emite, mai întâi, un mandat de arestare în lipsă.

Căutat la nouă adrese

Oficilali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru „Evenimenul zilei”, că ultima citare a lui Sebastian Ghiţă i-a fost înmânată socrului acestuia, pe data de 23 decembrie. Aceleaşi surse susţin că scenariul potrivit căruia fostul deputat a fost pierdut de filajul poliţiştilor pe DN1 este „o fabulaţie”. Poliţiştii de la Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) ar fi primit mandat din partea procurorilor DNA de a-l supraveghea pe Sebastian Ghiţă luni, 19 decembrie, după ce fostul deputat s-a prezentat la audieri, la sediul IPJ Prahova. Măsurile nu includeau, însă, „control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului”, susţin poliţiştii.Dispariţia a fost semnalată marţi, 20 decembrie, atunci când Sebastian Ghiţă a fost citat, din nou, la sediul IPJ Prahova. Apoi, polițiștii au informat Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru dispunerea de măsuri în consecință.

Proces „accelerat” de două ori

Pe 16 decembrie, ÎCCJ a admis solicitarea fostului deputat Sebastian Ghiță de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „fără încuviinţarea organului competent”, în dosarul în care este judecată alături de foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Decizia de ridicare a interdicţiei, nedefinitivă şi nici executorie, i-a fost înmânată lui Sebastian Ghiţă luni dimineaţă, 19 decembrie, când acesta s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru măsura controlului judiciar. Inițial, contestația DNA trebuia judecată pe 30 ianuarie 2017, termen schimbat acum trei zile pentru data de 5 ianuarie 2017 și din informațiile apărute în presă, devansat din nou pentru 27 decembrie 2016.