Deputații europeni vor vota asupra candidaturii la ora 18.00 CET. Pentru a deveni președintă a Comisiei, doamna von der Leyen trebuie să obțină sprijinul majorității absolute a deputaților europeni (în momentul de față cel puțin 374 de voturi). Votul va fi secret, cu buletine de vot de hârtie.

Deși este susținută de liderii UE și este membră a partidului politic care a câștigat majoritatea locurilor în alegerile europene, doamna von der Leyen nu este un candidat cap de listă, fapt criticat de mulți deputați europeni, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Grupurile politice au pus deja doamnei von der Leyen întrebări dificile despre planurile sale pentru Comisie. Dacă Ursula von der Leyen nu reușește să obțină majoritatea, Consiliul European trebuie să prezinte un alt candidat.

În urma alegerilor din luna mai, una dintre primele sarcini ale noului Parlament European ales în mod direct este alegerea următorului președinte al Comisiei Europene.

Odată ce noul președinte este aprobat, încep demersurile pentru stabilirea noii Comisii. Comisiile parlamentare vor organiza audieri cu fiecare dintre comisarii desemnați pentru a evalua dacă sunt adecvați pentru portofoliul repartizat, apoi deputații vor vota Comisia ca întreg.

Ursula von der Leyen a promis marţi, în Parlamentul European, stabilirea unor obiective mai ambiţioase în privinţa acţiunii climatice din partea Comisiei Europene, dacă va fi votată preşedinte al viitorului executiv comunitar, informează Agerpres.

„Provocarea noastră cea mai urgentă este să păstrăm planeta sănătoasă”, a declarat Ursula von der Leyen în faţa eurodeputaţilor, înaintea votului pe care aceştia îl vor da în cursul serii.

„Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi”, a arătat ea în discursul din Parlamentul European.

Von der Leyen s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, pe care nu o consideră „o problemă a femeilor”, candidata la preşedinţia Comisiei promiţând să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.

În discursul ei, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute „pentru că profită de sistem”.

„Când giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun”, pentru că Uniunea Europeană este o piaţă deschisă. Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale (…), nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe”, a punctat von der Leyen.

Ea a promis un „nou pact” cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană, subliniind că este nevoie de „empatie şi acţiune decisă”.

Marea Mediterană a devenit „una dintre frontierele cele mai mortale din lume”, a spus candidata germană, amintind „datoria de a salva vieţi” pe mare.

„UE are nevoie de frontiere umane, a insistat Ursula von der Leyen, menţionând totodată că UE trebuie să reducă migraţia ilegală şi să găsească un „nou mod” de a distribui solicitanţi de azil între statele comunitare.

Ea consideră de asemenea crucială întărirea securităţii frontierelor UE şi a pazei de coastă, care va trebui să numere 10.000 de membri cel târziu în 2024, „mult mai devreme” decât era prevăzut.

Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat „pregătită” pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.

Pe de altă parte, eurodeputatul britanic Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, le-a cerut membrilor Parlamentului European să voteze marţi împotriva numirii Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene.

Farage a spus că Parlamentul European a fost „umilit” de procesul care a condus la nominalizarea Ursulei von der Leyen de către Consiliul European.

Liderul Partidului Brexit a susţinut că propunerile candidatei germane sunt „o tentativă de a prelua sub control fiecare aspect al vieţii oamenilor” şi că von der Leyen conduce o tentativă ca Uniunea Europeană să devină „o formă centralizată, nedemocratică, actualizată de comunism”. El a mai sugerat că actualul ministru german al apărării este „un fanatic al construirii unei armate europene”.

„Într-un anumit fel, sunt mai degrabă mulţumit, pentru că tocmai aţi făcut Brexit-ul mult mai popular în Regatul Unit, slavă Domnului că ieşim” din UE, a adăugat Farage.

Von der Leyen a replicat spunând că este important să continue discuţiile cu britanicii, „dar, cred, domnule Farage, că ne putem lipsi de ce aveţi dumneavoastră de spus aici”.