Evenimentul Zilei > Politica > Se schimbă conducerea la Curtea de Conturi. Șapte candidați au primit aviz pozitiv
Se schimbă conducerea la Curtea de Conturi. Șapte candidați au primit aviz pozitiv

Se schimbă conducerea la Curtea de Conturi. Șapte candidați au primit aviz pozitiv

Candidaturile lui Ilie Sârbu și a lui Niculae Bădălău au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de buget finanțe pentru conducerea Curții de Conturi.

Senatorii şi deputaţii din Comisiile de buget-finanţe au dat luni aviz pozitiv candidaturilor celor doi, Ilie Sârbu – pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi Niculae Bădălău (PSD) – pentru funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Ilie Sârbu a fost validat pe locul rămas vacant după demisia lui Nicu Marcu. El va ocupa funcția pe durata rămasă a mandatului care a început cu data de 15 octombrie 2014, potrivit Hotărârii Parlamentului nr 28/2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi, potrivit raportului comisiilor de specialitate.

Senatorii şi deputaţii Comisiilor de buget-finanţe au dat aviz pozitiv pentru şapte candidaţi la Curtea de Conturi şi Autoritatea de Audit, urmând ca aceştia să fie votaţi de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, a declarat deputatul UDMR Erdei Dolóczki István.

„Şapte candidaţi au primit aviz pozitiv şi ceilalţi, până la 20, s-au retras prin neprezentare sau au primit aviz negativ. Mâine intră în plen cu buletine de vot. Conform legii, se alege pe funcţie vicepreşedintele Curţii de Conturi, vicepreşedintele Auditului şi consilier de Conturi”, a explicat parlamentarul UDMR.

În aceeași ședință au mai primit avizul parlamentarilor comisiilor de buget Sorin Lazăr, Ion Călin, Dezso Csongor – Attila, Adrian Popa și Claudia Boghicevici, pentru funcţia de consilier al Curţii de Conturi. Claudia Boghicevici va avea un mandat de 9 ani, care va începe cu 15 octombrie 2020.

Cei şapte candidaţi avizaţi luni de comisii urmează să fie validaţi marţi, în şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

În același context, comisiile juridice şi pentru drepturile omului şi Comisia pentru egalitate de şanse din Cameră au acordat 23 de avize favorabile şi unul negativ pentru candidaţii la şapte locuri vacante din Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Printre cei care au primit aviz pozitiv se află și actualul preşedinte al CNCD, Astalos Csaba, propus de grupurile parlamentare ale UDMR pentru un nou mandat. Pe lista se mai află şi actualii membri ai Colegiului Director al CNCD, printre care Luminiţa Gheorghiu, Ilie Dincă, susţinut de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Cristian Jura, Tatiana Sandu, Claudia Popa, susţinută de grupurile parlamentare ale PNL.