Evenimentul ZileiActualitateSe schimbă buletinele. Dispar aceste date din documentul de identitate. Modificări importante pentru români

Se schimbă buletinele. Dispar aceste date din documentul de identitate. Modificări importante pentru români

Se schimbă buletinele. Dispar aceste date din documentul de identitate. Modificări importante pentru români
Cărțile de identitate se schimbă. Locul nașterii nu va mai exista înscris nici pe buletinele clasice, nici pe cele electronice. Autoritățile au decis și un termen limită pentru scoaterea din uz a actualelor cărți de identitate. Momentan ele se eliberează la valabilitatea actuală, însă nu mai mult de data de 03.08.2031.

Autoritățile au pregătit modificări în ceea ce privește cartea de identitate a românilor. Una dintre modificări este cu privire la locul nașterii. Acesta nu va mai fi trecut nici pe buletinele clasice, nici pe cele electronice. Autoritățile au prevăzut și un termen limită pentru scoaterea din uz a actualelor cărți de identitate. Acestea se eliberează momentan după valabilitatea actuală, însă nu trebuie să depășească data de 03.08.2031.

Cărțile de identitate electronice vor suferi și ele modificări. Potrivit actului normativ pregătit de autorități, amprentele vor putea fi înscrise în buletinele digitale după vârsta de 12 ani. Amprentele vor fi obligatorii pentru toți titularii de buletine electronice.

Actul normativ pregătit de autorități prevede și modificarea termenelor de valabilitate a cărților de identitate, în cazul anumitor categorii de vârstă.

Amprentele vor fi obligatorii pentru eliberarea buletinului digital

Astfel, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

În prezent, cărțile electronice de identitate pentru copii de până la 12 ani pot fi eliberare la solicitarea părinților, iar ele se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare.

Noul act normativ pregătită de autorități prevede ca până la împlinirea vârstei de 14 ani, cartea electronică de identitate, se va elibera astfel:

a) pentru minorii cu vârsta de la 0 până la 12 ani fără imaginile impresiunilor papilare;

b) începând cu vârsta de 12 ani, minorilor li se eliberează cărți electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare.

În prezent, legea prevede că, la cerea solicitantului, buletinul digital poate fi eliberat și fără amprente. Acest lucru nu va mai putea fi realizat potrivit noului act normativ. Singurul caz în care actul de identitate electronic se eliberează fără imaginea impresiunilor papilare este atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată.


Accesează: