Evenimentul Zilei > Social > Se schimbă actele! Ce se întâmplă cu certificatele de naștere. Anunț de ultima oră
Se schimbă actele! Ce se întâmplă cu certificatele de naștere. Anunț de ultima oră

Se schimbă actele! Ce se întâmplă cu certificatele de naștere. Anunț de ultima oră

Luni, senatorii au votat un proiect de lege care vizează cetățenii români care aparțin minorităților naționale.

Potrivit proiectului de lege care a primit un vot favorabil din partea senatorilor, cetățenii români care aparțin minorităților naționale vor putea obține certificate bilingve de naștere, deces și căsătorie, la cerere.

Pe lângă asta,  formularul tipizat prin care se pot face aceste solicitări va fi pus la dispoziția acestora, atât limba română, cât și în limba minorității naționale respective, scrie Avocatnet.ro.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege votat de senatori trebuie să fie aprobat și de către Camera Deputaților, urmând să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgat, Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul votat de către senatori duce la modificarea Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a permite eliberarea certificatelor de tipul celor menționate mai sus și în limba minorităților naționale.

Forma propunerii ce a trecut de Senat prevede că „serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”.

Amintim că, în luna martie a acestui an, un alt proiect de lege a adus modificări Legii nr.119/1996.

Camera Deputaţilor a adoptat, în unanimitate, proiectul care prevede posibilitatea încheierii căsătoriei şi în grădinile publice, parcuri, muzee şi alte locuri în aer liber, cu aprobarea primarului.

Proiectul de lege prevede modificarea şi completarea alineatului (2) al articolului 24 din Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi a fost iniţiat de deputatul PNL Florin Roman.

Actul normativ are ca obiect de reglementare „posibilitatea încheierii căsătoriei şi în afara sediului serviciului public local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cu aprobarea primarului”.

 

Astfel, „căsătoria se poate încheia şi în afara sediului serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele şi alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soţi, cu aprobarea primarului”, prevede proiectul.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: