Evenimentul Zilei > Economie > Se retrag masiv banii din bancomate! Euro a explodat pur şi simplu, în plin război. Băncile sunt disperate
Se retrag masiv banii din bancomate! Euro a explodat pur şi simplu, în plin război. Băncile sunt disperate

Se retrag masiv banii din bancomate! Euro a explodat pur şi simplu, în plin război. Băncile sunt disperate

Încă de marți, valuta în euro este tot mai greu de procurat, iar unele bănci au raționalizat moneda europeană. Avertismentul specialiştilor cu privire la acest fenomen. Cererea pe piața valutară a crescut din cauza numărului mare de refugiați. Sistemul bancar din România este „solid”.

Alimentarea cu euro și logistica care stă în spatele acestui lucru a fost mult periclitată după evenimentele care s-au petrecut de la începutul războiului din Ucraina.

Situația actuală seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat în economie la începutul pandemiei de COVID-19, când cererea pentru valută crescuse exponențial.

CEC Bank, OTP Bank, BRD, Banca Transilvania ori BCR se numără printre entitățile economice care se confruntă cu astfel de cereri majorate.

Avertismentul specialiştilor cu privire la acest fenomen

După ce în spațiul public s-au vehiculat informații potrivit cărora mai multe filiale bancare ar fi rămas fără valută disponibilă din cauza cererii crescânde din partea refugiaților ucraineni, Asociația Română a Băncilor a transmis, joi, 3 martie, că „orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată”. Toate instituțiile bancare din țară asigură numerar atât în lei, cât și în euro.

Chiar dacă cererea pe piața valutară a crescut în ultimele zile din cauza valului mare de refugiați care solicită numerar în lei sau în euro, toate băncile din România au resursele necesare pentru a face față situației, a oferit asigurări Asociația Română a Băncilor.

Cererea pe piața valutară a crescut din cauza numărului mare de refugiați

Mai mult de un milion de civili au fugit din Ucraina din cauza invaziei rusești, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU). Uniunea Europeană (UE) spune că până la patru milioane de persoane ar putea încerca să plece și că va primi refugiații cu „brațele deschise”.

Refugiații se deplasează, în principiu, în țările vecine din vest, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova. Un număr mai mic de refugiați au plecat spre Rusia și Belarus. ONU a transmis că, până în prezent, România a primit 51.261 de refugiați ucraineni.

Potrivit unor informații apărute pe surse zilele trecute, cererile refugiaților pe piața valutară au fost foarte mari, motiv pentru care unele instituții bancare ar fi rămas fără resurse în numerar. Asociația Română a Băncilor a negat, însă, informațiile.

Sistemul bancar din România este „solid”

„Instituțiile de credit s-au organizat să acopere continuu cererea suplimentară determinată de solicitările venite în principal ca urmare a crizei refugiaților din Ucraina. Băncile au și asigură numerarul solicitat în euro, alimentarea fiind constantă pentru că au prevăzut că ar putea exista o cerere mai crescută”, a transmis Asociația Română a Băncilor, într-un răspuns oferit economedia.ro.

Cu toate acestea, instituția a recomandat persoanelor care vor să efectueze schimb valutar sau să retragă sume mari de bani să își facă o programare din timp la băncile la care apelează.

„Orice neliniște cu privire la asigurarea de numerar este total nejustificată. Îndemnăm românii la încredere și responsabilitate și suntem alături pentru soluționarea oricăror eventuale aspecte, la fel cum s-a întâmplat pe toată durata crizei de sănătate. Sistemul bancar din România este solid și rezilient și funcționează la parametri normali”, a oferit asigurări Asociația Română a Băncilor.