Evenimentul Zilei > EVZ Special > Se oferă tuturor PĂMÂNTENILOR această ocazie: Trimite-ţi numele pe Marte!. Câţi ROMÂNI au făcut-o deja
Se oferă tuturor PĂMÂNTENILOR această ocazie: Trimite-ţi numele pe Marte!. Câţi ROMÂNI au făcut-o deja

Se oferă tuturor PĂMÂNTENILOR această ocazie: Trimite-ţi numele pe Marte!. Câţi ROMÂNI au făcut-o deja

“Trimite-ţi numele pe Marte” este denumirea unui program desfăţurat de NASA (Agenţia Spaţială Americană) prin care orice locuitor al planetei Pământ poate să îşi trimita numele în spaţiu, pe microcipuri care vor fi montate pe sateliţi NASA.

Pe 9 octombrie, numărul românilor care îşi trimiseseră deja numele pe Marte era de 1477, iar numărul tututor pământenilor înscrişi “în misiune” ajunsese la 283.035, în condiţiile în care cei mai mulţi înscrişi sunt din S.U.A. (103.081).

De două ori

Actuala etapă a programului îi invită pe pământeni să completeze datele în formularul din această pagină. Toate numele strânse vor fi colectate pe un microcip şi vor fi lansate în spaţtiu odată cu zborul de test al navei spaţiale Orion, programat pentru 4 decembrie 2014.
Participanţii la program primesc nu doar un tichet de călătorie (boarding pass)  ci şi puncte de călătorie calculate ingenios în funcţie de codul poştal al participantului. Aceste puncte vor fi ulterior folosite pentru a trimite numele în viitoarea misiune câtre Marte.

Primul zbor al navei Orion, denumit Exploration Flight Test-1, va dura 4,5 ore, timp în care nava va face ocolul Pământului de două ori pentru testarea sistemelor funcţionale la bord. Apoi, la o viteză de 32186 km/ora şi o temperatură de 2200 grade Celsius, Orion va reintra în atmosfera Pământului şi
şi va ameriza în Oceanul Pacific.