Evenimentul Zilei > Social > Se moare pe capete din cauza virusului necunoscut! Boala se răspândește de la o zi la alta. Noi victime
Se moare pe capete din cauza virusului necunoscut! Boala se răspândește de la o zi la alta. Noi victime

Se moare pe capete din cauza virusului necunoscut! Boala se răspândește de la o zi la alta. Noi victime

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că 440 de persoane au fost infectate, dintre care 9 au murit.

 Firul deceselor nu se oprește. Virusul necunoscut din China care a infectat aproape 500 de persoane și a ucis 9, printre care și un medic, e de neoprit. 2.197 de oameni sunt ținuți acum în carantină, după ce au luat contact cu persoanele care s-au dovedit a fi infectate.

„Dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției”, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate. „Există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană”, a mai spus el.

Până acum, autoritățile chineze mergeau pe ipoteza că boala se transmite doar de la animal la om, nu și de la om la om. Beijingul a anunțat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizația Mondială a Sănătății va susține miercuri o ședință de urgență pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgență medicală mondială.

La rândul lor, autoritățile regiunii chineze semiautonome Macao au anunțat miercuri prim​ul caz de infectare. Este vorba despre o femeie de afaceri în vârstă de 52 de ani, care se afla în Macao de doar 3 zile și care venea din orașul unde mai multe persoane au fost îmbolnăvite: Wuhan.

Autoritățile au dispus ca toți angajații cazinourilor să poarte măști, pentru a preveni răsândirea epidemiei, potrivit AFP. Pe 25 ianuare se așteaptă un val de migrație deoarece se sărbătorește Noul An chinezesc.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va crește pe măsură ce autoritățile chineze vor continua testarea cetățenilor.

„Dacă monitorizarea și testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obținem alte cifre”, a spus acesta. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.