Evenimentul Zilei > International > Se întâmplă acum în Italia. Peste un milion de români trebuie să respecte regulile
Se întâmplă acum în Italia. Peste un milion de români trebuie să respecte regulile

Se întâmplă acum în Italia. Peste un milion de români trebuie să respecte regulile

Premierul italian Mario Draghi a semnat decretul prin care întreg teritoriul național al Italiei este carantinat pentru perioada 3-5 aprilie 2021.

Au fost luate cele mai dure măsuri. Prin aceste măsuri dure luate de autoritățile italiene, se dorește o prevenire a răspândiri accelerate a epidemiei de coronavirus. În Italia, în această perioadă se sărbătorește Paștele, iar oamenii au obiceiul de a umbla pe la rude.

Vizitele la rude și prieteni sunt permise dar cu o mare restricție. Dintr-o familie doar două persoane pot merge în vizită la rudele lor și nu pentru mai mult de două ore. La acest capitol este prevăzută o excepție, copii minori, cu vârste de sub 14 ani.

Călătoriile cu autoturismul sunt supuse decretului, în cazul persoanele care nu fac parte din aceeași familie. Într-un autoturism este permis accesul a trei persoane, dintre care șoferul și alte două, care vor sta pe bancheta din spate, cu distanță între ele. Toți cei trei pasageri trebuie să poarte masca de protecție.

Noul decret interzice categoric plimbările în aer liber și activitățile sportive în parcuri sau în sălile de sport. Autoritățile italiene permit anumite activități sportive, gen plimbări scurte, dar doar în apropierea locuinței și doar pentru câte o singură persoană.

Nu sunt permise ieșirile din orașe.

Italienii care dețin a doua proprietate, gen casa de la țară, trebuie să uite de vacanța de Paște, petrecută pe malul mării sau în alte zone frumoase ale însoritei Italii.

Multe dintre provinciile italiene au interzis circulația spre alte zone. De exemplul, în Campania, Puglia și Liguria, rezidenții italieni nu pot merge spre locuințele lor secundare pentru a petrece vacanța de Paște. Alte provincii italiene au închis accesul pentru persoanele care nu au acte de identitate pentru zonele respective. Este vorba despre Piemont, Valle d’Aosta, Tirolul de Sud, Trentino, Toscana, Marche, Calabria și Sardinia.

Interdicția de a circula pe timpul nopții rămâne în vigoare, între orele 22 și 5.00, fiind aplicată pe tot teritoriul italian. Cei care circulă în acest interval orar trebuie să aibă un motiv bine întemeiat dar și o declarație pe proppria răspundere.

Bisericile sunt deschise. Au fost luate cele mai dure măsuri

Slujbele religioase de Paște vor fi permise. Bisericile vor fi deschise iar preoții vor putea oficia slujbele religioase în prezența credincioșilor. Cei prezenți, trebuie să respecte distanța socială dar și să poarte mască de protecție.