A apărut fenomenul „Long Covid”. Este foarte răspândit în rândul britanicilor

A apărut fenomenul „Long Covid”. Este foarte răspândit în rândul britanicilor

Potrivit unui studiu de ultimă oră al Biroului britanic de statistică (ONS), aproape una din şapte persoane testate pozitiv cu COVID-19 în Marea Britanie continuă să prezinte simptome ale bolii la trei luni de la contaminare.

Potrivit acestui studiu despre „long Covid” (forma lungă a bolii COVID-19) realizat de ONS, 13,7% dintre membrii unui eşantion de peste 20.000 de persoane care s-au contaminat cu SARS-CoV-2 în perioada 26 aprilie 2020 - 6 martie 2021 prezentau simptome de COVID-19, timp de cel puţin 12 săptămâni, potrivit AFP.

1,1 milioane de britanici spun că au fost afectați de „long Covid”

Femeile (14,7%) erau mai numeroase decât bărbaţii (12,7%) în această situaţie.  De asemenea, 18,2% dintre bolnavii Covid-19 cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani prezentau simptome de cel puţin 12 săptămâni.

Potrivit ONS, 1,1 milioane de persoane care au fost testate pozitiv Covid-19 sau care cred că au avut virusul SARS-CoV-2 în Regatul Unit declară că au fost afectate de „long Covid” în primele patru săptămâni care se încheiau la 6 martie, cu alte cuvinte spun că au avut simptome Covid-19 timp de cel puţin patru săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre aceste persoane, 697.000 ar fi luat virusul pentru prima oară cu cel puţin 12 săptămâni în urmă, iar 70.000 în urmă cu un an.

Între bolnavi se află mai ales persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani, femei, îngrijitori medicali sau lucrători sociali, dar şi persoane cu o comorbiditate sau care trăiesc în zone defavorizate, subliniază ONS.

În acest sens, regatul se bazează pe una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Peste 31 de milioane de britanici au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin împotriva Covid-19, iar 4,5 milioane au fost vaccinate cu două doze de la începutul lui decembrie.

Simptomele „long Covid”

Pentru unii, poate părea un ciclu de îmbunătățire pentru un timp și apoi s-au simțit din ce în ce mai rău. Aceste efecte pe termen lung nu sunt doar printre cei care au avut nevoie să meargă la spital sau chiar care s-au simțit grav rău atunci când au prins prima dată virusul.

Simptomele de durată ale coronavirusului pot include: oboseală, dispnee, anxietate și depresie, palpitații, dureri în piept, dureri articulare sau musculare, a nu fi capabil să gândească drept sau să se concentreze („ceață cerebrală”).