Evenimentul Zilei > International > Se încing spiritele la Bruxelles. Guvernul României, somat să îl retragă pe Pașcu
Se încing spiritele la Bruxelles. Guvernul României, somat să îl retragă pe Pașcu

Se încing spiritele la Bruxelles. Guvernul României, somat să îl retragă pe Pașcu

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut marţi guvernului român să renunţe la nominalizarea lui Ioan Mircea Paşcu drept comisar european interimar, după ce a salutat decizia în acest sens a guvernului estonian.

„Salutăm decizia guvernului estonian de a nu mai propune un comisar interimar pentru restul mandatului, evitând o risipă inacceptabilă a banilor contribuabililor. Facem acum apel la guvernul român să procedeze la fel. Procesul de aprobare din Parlament trebuie oprit”, a postat pe Twitter Manfred Weber.

Cei doi nominalizaţi ai Estoniei şi României pentru posturi de comisari europeni interimari, cărora Jean-Claude Juncker a anunţat deja că nu le va încredinţa niciun portofoliu, urmau să fie audiaţi miercuri, 11 septembrie, la Conferinţei preşedinţilor de comisii din Parlamentul European.

În context, preşedinta Comisiei pentru control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, i-a atras atenţia preşedintelui PE, David Sassoli, că costurile unor astfel de numiri, estimate la un milion de euro de fiecare, sunt disproporţionate luând în considerare durata extrem de redusă a mandatului rămas, lipsa unor portofolii şi anunţul că executivul lui Juncker nu va prezenta nicio nouă propunere până la sfârşitul mandatului.

„Din punctul de vedere al protejării banilor contribuabililor, numirea unor noi membri ai Comisiei în acest moment şi în aceste circumstanţe nu poate fi aprobată”, scrie eurodeputata germană membră a grupului PPE în scrisoarea de săptămâna trecută.

Citește și Der Spiegel, atac dur la Ioan Mircea Pașcu: Vânează o pensie lunară pe viață de 20.000 de euro

Premierul estonian Juri Ratas a anunţat luni că ţara sa va trebui să se descurce fără să fie reprezentată în comisia lui Jean-Claude Juncker, mai ales în contextul în care Kadri Simson, nominalizată pentru postul de comisar interimar, va face parte din noua Comisie Europeană. Componenţa noii Comisiei Europene, în care Kadri Simson va deţine portofoliul energiei, a fost anunţată marţi de Ursula von der Leyen.

Premierul eston a precizat într-un comunicat că întârzierea în audierea lui Simson în PE şi confirmarea de către Von der Leyen a faptului că ea va face parte din noul executiv comunitar l-a ajutat să ia decizia, relatează Euractiv.

„Este mai rezonabil să folosească timpul rămas pentru a se pregăti de activitatea în noua Comisie”, a explicat Ratas.

Este neclar dacă România va urma exemplul Estoniei şi va renunţa la locul în colegiul la final de mandat, din cauză că Ioan Mircea Paşcu nu va face parte din noua echipă a Ursulei von der Leyen, comentează Euractiv.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: