Evenimentul Zilei > Vremea > Se dezlănțuie iadul în România. Durează trei zile
Se dezlănțuie iadul în România. Durează trei zile

Se dezlănțuie iadul în România. Durează trei zile

Ne așteaptă zile cu fenomene meteo extreme. Deși temperaturile ridicate nu ne părăsesc, meteorologii și climatologii avertizează asupra manifestării fenomenelor de instabilitate atmosferică în următoarele ore și mâine, 5 august.

În urmă cu puțin timp, s-a emis un nou cod roșu de vijelii cu rafale de peste 90 de km/h și grindină de dimensiuni mari. Fenomenele meteo de acest fel nu ne vor părăsi în următoarele ore. Climatologii avertizează că acestea se vor extinde în majoritatea teritoriului României și în următoarele zile.

Fenomenele se vor manifesta cu precădere în vestul, sud-vestul și nord-vestul țării, însă sistemele noroase vor traversa aproape întreaga România, semnalează ANM.

Vijelii puternice în România în următoarele trei zile

Așa cum au estimat specialiștii, codul galben de caniculă a fost prelungit din luna iulie și pentru începutul lunii august. Joi, 5 august, rămâne valabilă avertizarea meteorologică de cod galben pentru disconfort termic ridicat. În astfel de condiții, ne putem aștepta și la fenomene meteo de instabilitate atmosferică.

„Acesta este prețul pe care îl plătim atunci când vorbim despre temperaturi foarte ridicate pe parcursul zilei. Din păcate, acest fel de fenomene vin la pachet. Vorbim despre vijelii foarte puternice și averse care, pe perioade scurte de timp, să cumuleze cantități mai însemnate de apă”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, recent.

Ploile vor face ravagii. Se anunță cantități de apă de 70 l/mp

Astfel, joi, după ora 12.00 și vineri și sâmbătă, România se va confrunta cu mase de aer preexistente ce vor determina vijelii puternice în cea mai mare parte a teritoriului.

Sistemele noroasă vor fi foarte bine organizate, potrivit meteorologilor. Cantitățile de apă vor depăși, la nivel local, în urma ploilor, 70 de litri pe metrul pătrat. În aceste condiții, se ridică și problema situațiilor de natură hidrologică.

Canicula rămâne prezentă. Se anunță, astfel, valori de 38-39 de grade Celsius, însă potrivit experților, temperatura resimțită va fi peste 42 de grade.