Ploi artificiale, în Dubai, cu ajutorul dronelor. Tehnologia care combate seceta și canicula. VIDEO

Ploi artificiale, în Dubai, cu ajutorul dronelor. Tehnologia care combate seceta și canicula. VIDEO

Autoritățile din Dubai combat căldurile de peste 49 de grade Celsius provocând ploi artificiale cu ajutorul tehnologiei dronelor.

Oficialii din Dubai folosesc drone pentru a crește în mod artificial nivelul precipitațiilor din zonă. Măsurile au fost luate din cauză că orașul se confruntă cu temperaturi foarte ridicate, care ajung la aproape 49 de grade Celsius (120 de grade Farenheit), după cum relatează NY Post. Căldurile sunt apăsătoare, iar acest lucru face ca viața oamenilor să devină insuportabilă.

Tehnologia de producere a precipitațiilor artificiale, folosită în Dubai, se numește „cloud seeing”, care în traducere ar însemna „însămânțare a norilor”. Ploaia artificială este provocată cu ajutorul dronelor care aplică norilor șocuri electrice. Astfel, aceștia se aglomerează și generează ploile artificiale.

Emiratele Arabe Unite este una dintre cele mai aride țări de pe Pământ, iar cu ajutorul acestei tehnologii bazate pe drone, speră să schimbe situația.

 

Ploile torențiale au afectat șoferii de pe drumuri

Filmările prezentate de Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite au arătat averse foarte puternice care inundă drumurile.

Șuvoaiele de apă se scurg pe marginea drumurilor, în timp ce soferii din SUV-uri se luptă să se descurce prin ploaia torențială, în ciuda faptului că țara este lovită de un val de căldură foarte ridicat.

Tehnologia poate rezolve o problemă stringentă a omenirii

Producerea ploilor artificiale a devenit ceva obișnuit în țările din regiunile uscate, așa cum sunt și Emiratele Arabe Unite, unde se înregistrează, de obicei, precipitații foarte scăzute, doar patru centimetri de ploaie pe metru pătrat, anual.

„Lipsa de apă devine o problemă din ce în ce mai stringentă în multe părți ale lumii. Astfel că cererea de apă proaspătă este în creștere”, a declarat Linda Zou, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Khalifa din Emiratele Arabe Unite.

„Însămânțarea norilor ar putea fi una dintre tehnologiile care contribuie la atenuarea problemei lipise apei”, a precizat aceasta.

Cum se produce ploaia artificială

Ploaia artificială este produsă cu ajutorul dronelor în cadrul unui proiect de cercetare dezvoltat de experți de la Universitatea Reading din Marea Britanie. Profesorul Maarten Ambaum, care a lucrat la acest proiect a declarat pentru BBC că Emiratele Arabe Unite au suficienți nori pentru a crea condiții care să permită apariția ploilor.

O dronă eliberează încărcături electrice în nori, ceea ce ajută picăturile de apă să se unească și să se lipească între ele pentru a forma precipitații.

Când picăturile care se unesc devin suficient de mari vor cădea pe pământ sub formă de ploaie”, a explicatr profesorul Ambaum.

 

Ne puteți urmări și pe Google News