Evenimentul Zilei > Social > Se dau super mulți bani pentru angajatorii din România. Nimeni nu a vrut să-i obțină
Se dau super mulți bani pentru angajatorii din România. Nimeni nu a vrut să-i obțină

Se dau super mulți bani pentru angajatorii din România. Nimeni nu a vrut să-i obțină

România acordă unele facilități angajatorilor care angajează români care au lucrat în străinătate și și-au pierdut locul de muncă.

Autoritățile de la Bucureşti acordă 50% din salariul brut celor care angajează români întorşi din străinătate, după ce şi-au pierdut locul de muncă peste hotare.

Salariatul român aflat în această situație poate primi până la 2.500 lei lunar timp de un an

Așadar, la modul concret, poate primi până la 2.500 de lei/lună, timp de un an, fiecare astfel de angajator care angajează un român care a trecut prin experineța pierderii locului de muncă în străinătate. Şi totuşi, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă nu au înregistrat până acum nicio cerere de acest gen, deşi pandemia coronavirus i-a forţat pe mulţi români să revină în ţară.

Potrivit datelor oferite de Ministerului Muncii, de anul trecut şi până acum s-au întors în ţară din diapora aproape un milion de români. Apelanții la agenţiile de ocupare a forţei de muncă au fost însă extrem de puţini. Dacă anul trecut au fost înregistrate în evidențe aproape 2.000 de astfel de persoane, anul acesta numai în primele două luni peste o mie de şomeri s-au întors din diaspora, relatează ziarulromanesc.at .

Angajatorii susțin că nu au găsit români concediați în străinătate dispuși să lucreze în țară

Angajatorii care puteau primi sprijin de la stat de până la 2.500 de lei lunar nu au găsit însă persoane concediate în străinătate dispuse să lucreze în ţară. Astfel, nici măcar o solicitare nu a fost înregistrată în acest sens.

„Din anul 2020 am angajat peste 40 de oameni şi niciunul nu a fost întors din străinătate ca să putem beneficia de această lege care ne-ar fi avantajat. Probabil nu aveau contracte de muncă acolo”, spune Laura Moga, manager fabrică.

„Nu am avut cazuri de persoane, de angajatori care să fi angajat cetăţeni români care au lucrat în străinătate şi s-au întors şi să ne fi solicitat această subvenţie”, a declarat Ciprian Boșca, consilier AJOFM Cluj.