Evenimentul Zilei > Social > Pandemia urmează să lovească cu toată forța? Specialiștii au lansat o ipoteză apocaliptică
Pandemia urmează să lovească cu toată forța? Specialiștii au lansat o ipoteză apocaliptică

Pandemia urmează să lovească cu toată forța? Specialiștii au lansat o ipoteză apocaliptică

Un om de știință din SUA, care a ajutat la înfrângerea variolei, susține că este îngrijorat cu privire la evoluția noilor tulpini ale coronavirusului.

Un celebru om de știință din SUA a declarat că este „destul de îngrijorat” cu privire la noile tulpini de coronavirus, acesta adăugând că o nouă mutație apare „aproape în fiecare săptămână”.

Doctorul Larry Brilliant, cel care a avut o contribuție semnificativă la eradicarea variolei, se teme că noile variante ar putea ”întârzia” sfârșitul pandemiei. Afirmațiile sale au fost făcute în contextul în care experții din domeniul sănătății publice din SUA avertizează cu privire la un al patrulea val al pandemiei, în timp ce Europa a fost îngenuncheată de valul al treilea.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la BBC, medicul Larry Brilliant a declarat că „sunt destul de îngrijorat de aceste noi mutații”.

„Se pare că primim motive de îngrijorare aproape în fiecare săptămână. Acum avem o variantă  căreia nici vaccinul nu îi face față. Vaccinul AstraZeneca are o eficiență de doar 10% în fața fața tulpinii sud-africane”.

„Avem alte variante care reinfectează persoanele care au avut deja boala, ca în cazul tulpinii braziliene și, după cum știți, avem varianta B117 din Marea Britanie; o variantă care nu numai că se transmite mult mai repede, dar pare să creeze mai multă morbiditate și mortalitate”, a mai spus medicul.

Celebru om de știință din SUA, îngrijorat de noile tulpini de coronavirus

Dr. Brilliant a mai punctat că țările au nevoie de un plan de rezervă, pe lângă vaccinarea cât mai rapidă a majorității populației. Printre măsurile care ar mai trebui luate de către autorități, doctorul a spus că ar fi util ca focarele să fie izolate, iar vaccinurile să fie „potrivite” cu anumite tulpini ale virusului.

Întrebat dacă rapelul de la vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna ar ajuta, doctorul a declarat că „s-ar putea ca rapelul să o facă (n.red. să ne protejeze în fața acestor tulpini), sper că vor exista rapeluri care ne vor proteja complet”.

„Cred că vor apărea zeci de vaccinuri, iar unele se vor potrivi mai bine cu anumite variante. Așa cum ați spus, dacă în New York 60-70% din numărul infectărilor s-a produs cu tulpina B117, ar trebui să fim siguri că vaccinul care este administrat acolo este eficient împotriva acestei variante. Și cred că, pe măsură ce trec lunile, asta va deveni din ce în ce mai important”, a mai spus cadrul medical, scrie Express.co.uk.