Se cere lockdown pentru nevaccinați: Unul dintre cei mai vocali profesori face apel la autorități. „Dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi”

Se cere lockdown pentru nevaccinați: Unul dintre cei mai vocali profesori face apel la autorități. „Dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi” sursă: arhivă EvZ

Unul dintre cei mai vocali specialiști în Sănătate Publică solicită autorităților din România să impună noi restricții, mai dure, pe fondul evoluției negative a pandemiei de coronavirus. Dacă România are puțin peste 30% din populație vaccinată, în Austria, unde rata de vaccinare este de 65%, autoritățile au decis o nouă carantinare a persoanelor nevaccinate. 

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, sugerează autorităților române să impună noi restricții, oferind exemplul Austriei, unde 65% din populație este vaccinată împotriva bolii COVID-19.

În România, aproape 7, 5 milioane de persoane s-au vaccinat cu o primă doză împotriva bolii COVID-19. Dintre aceștia, peste 6, 8 milioane de români sunt imunizați cu schema completă de vaccinare. 1, 1 milioane de români și-au administrat și a treia doză de vaccin. Rata de vaccinare este, potrivit actualizării de pe data de 13 noiembrie, de 34, 99%.

Lockdown pentru nevaccinați în Austria

„Începând de mâine (n.r. luni, 15 noiembrie), Austria a decis (n.r. să impună) lockdown pentru persoanele nevaccinate pentru următoarele 10 zile. Amenda pentru încălcarea lockdown-ului este de 1450 euro”, a subliniat profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura vine în contextul în care Europa este din nou epicentrul pandemiei COVID-19, ceea ce a determinat unele guverne să ia în considerare reimpunerea unor măsuri de izolare. Austria are una dintre cele mai ridicate rate de infectare de pe continent, cu o incidență de 815 la 100.000 de persoane în șapte zile.

Răzvan Cherecheș cere restricții mai dure pentru români

Țara europeană în cauză are o rată de vaccinare de 65%, însă este considerată prea mică pentru prevenirea aglomerării din secțiile de Terapie Intensivă, a mai arătat specialistul. „Din nefericire, rata de vaccinare este mult mai mică la noi, deci avem și noi nevoie de restricții mai severe, dacă vrem să evităm sutele de morți pe zi”, a subliniat Răzvan Cherecheș într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

În altă ordine de idei, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că pandemia de coronavirus nu poate fi ameliorată fără respectarea măsurilor de protecție precum purtarea măștii sanitare, distanțarea socială și testarea regulată.

„Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise. Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare”, a atras atenția Tedros Adhanom Ghebreyesus.