Se anunță zile grele pentru Guvern. Aceștia susțin că, fără banii promiși de Guvern, 20.000 de agricultori vor intra în faliment și un milion de hectare de pământ vor rămâne necultivate.

Apelul disperat către parlamentari

Asociațiile fermierilor români au adresat un ultim apel disperat parlamentarilor pentru a vota un amendament la Legea Bugetului care includea și suma promisă pentru despăgubiri, însă acesta a fost respins.

„Disperarea fermierilor va fi din ce în ce mai mare și îi va mâna spre gesturi extreme, manifestații și acțiuni incontrolabile spontane și/sau organizate, atât la nivel local cât și la sediile administrației centrale. Pentru garanția asigurării hranei populației, cu certitudine se pot găsi soluții imediate! Amendamentul la Legea Bugetului pentru 2021 privind suplimentarea bugetului MADR cu suma de 1 miliard de lei este absolut necesar pentru acordarea despăgubirilor în cazul culturilor de primăvară afectate în anul 2020 de seceta pedologică fără precedent în ultimii 50 ani!

Sectorul agro-alimentar autohton, care aprovizionează cu hrană populația, trebuie să rămână un sector economic strategic, de interes național pentru guvern și pentru legislativul României. În cel mai scurt timp, vor deveni vizibile repercusiunile lipsei de coerență și neducerii la îndeplinire a angajamentelor asumate față de fermierii României. Dezastrul va fi cuantificat total până la 30 iunie 2021, cu efect asupra veniturilor pe care le va genera acest an agricol în PIB-ul țării.

Intrarea în colaps este aproape

Este o solicitare legitimă să se aprobe amendamentul de a acorda despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă primăvara trecută, pentru ca să putem relua ciclul de producție și a da din nou pâine țării! Este ziua în care puteți să arătați că mai meritați o șansă, că fermierii care v-au votat nu au greșit și că vă pasă de reziliența sectorului agro-alimentar și de sustenabilitatea producerii de hrană de calitate superioară la prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru producătorii autohtoni.

Dacă sursele concrete de finanțare indicate de inițiatorii amendamentului pentru prevederea sumei necesare pentru acordarea despăgubirilor aferente culturilor de primăvară calamitate nu sunt suficiente, atunci veniți cu surse suplimentare, dar preveniți în ultimul ceas intrarea în colaps a fermierilor ale căror afaceri sunt puse pe butuci”, se precizează în scrisoarea adresată Parlamentului.

Agricultura va fi preluată în totalitate de străini

Reprezentanții organizațiilor fermierilor avertizează că, fără aceste despăgubiri,  20.000 de fermieri vor intra în faliment. ”Aceștia vor fi executați silit și își vor pierde afacerile și casele, iar fermele vor fi preluate de firmele de inputuri, de bănci și de fondurile de investiții, adică de străini, că ei au bani. Fermierii au bilete la ordin semnate pentru bănci sau pentru furnizorii de inputuri, pentru că au așteptat despăgubirile promise de Guvern și acum vor pierde tot.

Și asta în condițiile în care despăgubirile care ar fi trebuit acordate nu reprezentau decât 30-35% din cheltuielile efectuate de agricultori. Și mai grav este că nu se vor mai însămânța un milion de hectare, cu grave consecințe asupra securității alimentare a României”, a conchis Florentin Bercu, directorul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, scrie național.ro.