Evenimentul Zilei > Actualitate > Se anunţă ploi de bulgări luminoşi, de o intensitate rar întâlnită
Se anunţă ploi de bulgări luminoşi, de o intensitate rar întâlnită

Se anunţă ploi de bulgări luminoşi, de o intensitate rar întâlnită

O ploaie de meteori de o intensitate rar întâlnită va avea loc pe 5 şi 6 noiembrie, şi mai apoi pe 11 şi 12 noiembrie. Un ultim eveniment de o asemenea amploare a mai avut loc în urmă cu 10 ani.

"De obicei, atunci când trecem prin acest traseu, ne putem aştepta să vedem mingi de foc care lovesc atmosfera Pământului la viteze de aproximativ 105.000 de kilometrii pe oră. Acest spectacol de lumini se datorează faptului că Pământul se deplasează printr-un "roi" de particule mai mari de spaţiu, care pot produce mingi de foc frecvente – meteori extrem de luminoşi – care se aprind pe cerul de noapte", scrie Science Alert, citat de mediafax.ro.

În mod normal, în fiecare an între lunile septembrie şi decembrie au loc ploi de meteori, însă intensitatea lor este destul de scăzută, în comparaţie cu efectele ploii de meteori taurizi care va avea loc în acest an.

În această săptămână se vor desfăşura două fenomene de acest tip. Ploile vor cădea atât la nivelul emisferei nordice, pe 5 şi 6 noiembrie, cât şi a celei sudice ale Terrei, pe 11 şi 12 noiembrie.

În fiecare dintre aceste zile, amatorii de fenomene astronomice se vor putea bucura de condiţii meteorologice favorabile observării bolţii cereşti. De exemplu, pe data de 5 noiembrie, luna nu va răsări până după miezul nopţii. Astfel, observarea meteorilor taurizi nu va fi blocată de apariţia astrului selenar. Vizibilitatea meteorilor se va îmbunătăţi treptat, pe măsură ce luna va părăsi cerul nopţii.

Cei care doresc să observe ploaia de meteori sunt îndemnaţi să privească spre constelaţia Taurului, unde taurizii îşi au originea. Ploile se vor desfăşura atât în partea de sud a acesteia, cât şi în nord.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.