În ultimul timp, tot mai des parvin semnale despre aglomerația excesivă la punctele de trecere a frontierei. Chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp. Acest lucru devine și mai evident în perioada estivală, la vamă staționând numeroase autoturisme, inclusiv în care călătoresc familii cu copii minori și oamenii vârstnici”, a menționat, potrivit Radio Chişinău, premierul în scrisoarea adresată omologului român.

În spiritul parteneriatului deschis și dinamic dintre părți, premierul a cerut implicarea Guvernului României în vederea identificării unei soluții optime pentru fluidizarea traficului.

Guvernul de la Chișinău face trimitere la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale Moldovei, care arată că „timpul de așteptare la hotar pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE. Prin urmare, timpul mediu necesar pentru trecerea frontierei românești este de aproape 6 ore (380,4 minute), în timp ce în cazul unei frontiere non-române a UE este vorba de 23,8 minute.