Evenimentul Zilei > International > Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie
Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie

Scoția. Sprijin record pentru independența de Marea Britanie

În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

Sprijinul în favoarea independenţei Scoţiei de Regatul Unit a ajuns la nivelul record de 58% în această provincie.

Aceasta conform unui sondaj Ipsos MORI dat publicităţii miercuri şi preluat de Reuters. În cazul unui nou referendum, doar 42% dintre scoţieni s-ar opune declarării independenţei.

În cadrul referendumului din 2014, scoţienii au decis, cu un scor de 55%-45%, să rămână sub coroana Marii Britanii.

Dar potrivit directorului executiv al institutului Ipsos MORI, Ben Page, actualul sondaj „sugerează că este posibil ca Scoţia să se fi înclinat în mod decisiv în favoarea părăsirii Regatului Unit”.

În 2016, la referendumul la care s-a decis Brexit-ul, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

În febuarie, sprijinul pentru independenţa Scoţiei crescuse la la 52%, cel mai înalt nivel de la referendumul din 2016 privind Brexit, conform unui sondaj realizat chiar înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Tot în februarie, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, a declarat că Scoția ar fi primită cu entuziasm în Europa dacă și-ar obține independența de restul Regatului Unit.

Donal Tusk a spus, într-o intervenție la postul BBC, că, în cazul în care Scoția va dori acest lucru, procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.